Slovenské firmy si neplnia informačnú povinnosť

NETKY.SK • 13 Október 2011, 00:03 • 2 min
Slovenské firmy si neplnia informačnú povinnosť

Slovenské firmy si neplnia informačnú povinnosť

slovakia

left justify in out

Viac ako polovica slovenských spoločností dlhodobo ignoruje platné zákony, keď nedávajú výsledky svojho hospodárenia, teda účtovnú závierku a výročnú správu, do zbierky listín obchodného registra. Za rok 2010 si informačnú povinnosť doteraz nesplnilo takmer 85 % slovenských spoločností.
Úplne najhorší prístup k plneniu informačných povinností majú firmy v Bratislave a Banskobystrickom kraji. Najmenej disciplinované sú dlhodobo malé firmy, ktoré nevykazujú tržby. Z hľadiska právnej formy zákonnú povinnosť mierne spoľahlivejšie plnia skôr akciové spoločnosti, ako spoločnosti s ručením obmedzeným. Analýzu dnes zverejnila Dun & Bradstreet, ktorá sa zaoberá poskytovaním hospodárskych informácií a hodnotením firiem po celom svete.
"V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa informačná povinnosť slovenských firiem zhoršila. Súčasný stav považujeme za nevyhovujúci," zhodnotila situáciu na trhu riaditeľka spoločnosti D & B, Alena Seoud. "Navyše neplnenie informačných povinností ani zo strany firiem, ktoré dodávajú svoje výrobky a služby štátu, alebo sa zúčastňujú štátnych verejných zákaziek, jednoznačne podporuje korupčné prostredie," varuje riaditeľka spoločnosti D & B. Podľa nej, kým štát nepristúpi k dôslednému presadzovaniu práva a bude prehliadať ignorovanie platných právnych predpisov zo strany domácich i zahraničných firiem podnikajúcich na slovenskom trhu, znemožní tak možnosť preverovať si obchodných partnerov, a tým môže sprostredkovane zhoršiť ekonomickú situáciu mnohých spoločností.
Úplne najhorší prístup k dodržiavaniu platných právnych noriem majú firmy, ktoré podľa Štatistického úradu SR nevykazujú tržby. V tejto kategórii si informačnú povinnosť dlhodobo neplní takmer tri štvrtiny subjektov. Naopak najspoľahlivejšie sú firmy, ktorých ročné tržby presahujú 150.000 eur.
Najmenej disciplinované firmy z pohľadu prístupu k plneniu informačných povinností v období 2007 - 2010 sú subjekty so sídlom v Bratislave a Banskobystrickom kraji. Za rok 2010 účtovnú závierku nezverejnilo 95,5 % firiem so sídlom v Bratislave a 98,4 % v Banskobystrickom kraji. Ide o jediné dva kraje na Slovensku, kde sa plneniu zákonných povinností vyhlo viac ako 90 % spoločností. Naopak dlhodobo najspoľahlivejšie si informačnú povinnosť plnia spoločnosti z Trenčianskeho kraja.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies