Slovenské firmy patria medzi najväčšie v regióne

NETKY.SK • 2 September 2016, 11:41 • 2 min
Slovenské firmy patria medzi najväčšie v regióne

BRATISLAVA - Slovensko má v rebríčku 500 najväčších spoločností severnej a východnej Európy podľa obratu za minulý rok 45 firiem, teda o šesť viac ako v roku 2014. Z tohto hľadiska si najviac polepšila automobilka Volkswagen. S ročným obratom 7,2 miliardy eur postúpila v rebríčku TOP desať regiónu o jednu priečku na 9. miesto. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka Coface CEE TOP 500 spoločnosti Coface.

slovakia

left justify in out

"Slovenské firmy medziročne posilnili pozíciu a odhad na rok 2016 potvrdzuje pozitívny výhľad pre rast zamestnanosti a celkovej produkcie, vyjadrenej v objeme tržieb," uviedol country manažér Coface Slovensko Juraj Janči.

 

V rebríčku TOP 500 firiem sú zastúpené firmy s obratom viac ako 300 miliónov eur z Bulharska, Chorvátska, Česka, Estónska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Rumunska, Srbska, Slovenska a Slovinska. Ako z rebríčka vyplýva, ročný obrat všetkých firiem dosiahol spolu 593 miliárd eur. Do TOP 500 firiem pribudlo šesť nových slovenských firiem, Tesco, Tate & Lyle Slovakia, IKEA, Strabag, Slovalco a ZF Slovakia.

 

V rámci slovenskej TOP desiatky rástol v roku 2015 obrat len spoločnostiam v automobilovom sektore. Jednotka v rebríčku Volkswagen zvýšil obrat o 17,1 %, druhá Kia Motors Slovakia o 11,6 %. Na piatom mieste je PSA Slovakia, ktorá si polepšila o 17 % a desiatka Mobis Slovakia o 11 %. Naopak, pokles obratu za minulý rok zaznamenala rafinéria Slovnaft, ktorá je stále slovenskou top trojkou, ale na regionálnej úrovni si v rebríčku pohoršila o tri miesta a skončila na 22. mieste.

 

"Aj tento rok očakávame, že ťahúňom bude automobilový priemysel, nasledovaný produkciou elektroniky a elektrických zariadení. Teší nás, že napriek obmedzeniam daných kvantitatívnymi ukazovateľmi - veľkosť, počet pracovnej sily a podobne, objem per capita, pracovná sila rastie,“ povedal Janči.

 

Plánovaná investícia automobilky Jaguar Land Rover, ktorá má na Slovensku začať s výrobou v roku 2018 a preinvestovať minimálne miliardu eur, podľa analytika Coface pre strednú a východnú Európu Grzegorza Sielewiczkeho spôsobí, že Slovensko sa stane ešte viac závislým na predaji vozidiel. Slovensko je najväčším výrobcom vozidiel na svete na počet obyvateľov, čiže 184 vozidiel na 1 000 obyvateľov.

 

Lepšie výkony firiem na Slovensku podľa Coface ťažia aj z pozitívneho vývoja ekonomiky. Tá v minulom roku vzrástla o 3,6 %, najviac za posledné štyri roky, najmä vďaka dočerpávaniu EÚ fondov a rastu domácej spotreby. Pomohol aj vývoj na trhu práce, rast miezd a nižšia nezamestnanosť.

 

V rebríčku Coface CEE TOP 500 za rok 2015 vedú Poľsko, Česko a Maďarsko. Najväčšou firmou podľa obratu je v regióne poľská spoločnosť PKN Orlen. Ako z rebríčka vyplýva, jej obrat sa za minulý rok prepadol na 20,7 miliardy eur z vyše 25,1 miliardy eur v roku 2014, napriek tomu si prvenstvo udržala. Dvojka v regióne, GE Hungary, vytlačila na tretie miesto maďarský MOL. Spoločnosť Coface pripravila rebríček TOP 500 firiem ôsmy rok, po prvýkrát však z top trojky vypadla česká spoločnosť Škoda Auto.

 

Globálna spoločnosť Coface sa zaoberá poskytovaním poistenia pohľadávok, poradenstva pri riadení rizikových pohľadávok a platobnej neschopnosti klientov. V roku 2015 skupina zvýšila svoj konsolidovaný obrat na 1,49 miliardy eur. Zamestnáva 4 500 pracovníkov. Na Slovensku pôsobí Coface Slovensko od roku 1993.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona