Slovenské firmy odchádzajú podnikať do Maďarska, dôvodom sú oveľa nižšie dane ako u nás

NETKY.SK • 5 September 2017, 09:27 • 2 min
Slovenské firmy odchádzajú podnikať do Maďarska, dôvodom sú oveľa nižšie dane ako u nás

BRATISLAVA - Zo Slovenska odišlo podnikať do Maďarska až 344 firiem a to len v priebehu tohto roka.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z detailnej analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode. V Maďarsku momentálne podniká 9 882 slovenských spoločností, čo je presne o 344 slovenských spoločností viac ako bolo zaznamenaných v minulom roku, keď bol ich počet 9 538. Za posledné tri roky však ich počet stúpol o viac ako 1 500. 

 

Za biznisom slovenských firiem v Maďarsku môžeme sčasti vidieť aj nižšiu korporátnu daň, ktorá platí od januára tohto roka. „Ekonómovia očakávali vyšší odlev spoločností do Maďarska, ten sa však nekonal. Napriek tomu, že južní susedia majú týmto krokom najnižšiu daň v rámci Európskej únie, čím sa stávajú akýmsi daňovým rajom uprostred únie, nízke dane nie sú všetko,“ hodnotí analytička Bisnode Petra Štěpánová.

 

Začiatkom roku 2017 totiž v Maďarsku začali platiť nové daňové podmienky pre podnikateľov. Kým dodnes platilo, že v Maďarsku platili veľké firmy daň vo výške 19% a malé firmy so ziskom do výšky 500 miliónov forintov (1,6 milióna eur) platili 10% daň, od nového roka sa výška dane zjednotila pre všetky firmy na 9%.

 

Zvýšil sa však aj podiel na základnom imaní slovenských spoločností v Maďarsku. Aktuálne majú naši podnikatelia v tamojších firmách zainvestovaných 1,08 miliardy eur, čo je len nepatrne viac ako v roku 2016. „Základný kapitál našich firiem v Maďarsku vlani predstavoval výšku 1,06 miliardy eur, pričom rok predtým to bolo 996 miliónov. Zvýšenie v tomto roku teda zatiaľ nehodnotíme ako príliš významné, uvidíme, ako budú vyvíjať dáta na konci tohto roka,“ uzavrela Petra Štěpánová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies