Slovenské firmy môžu vyhľadávať daňové raje aj pre ochranu pred mafiou

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 12:29 • 2 min
Slovenské firmy môžu vyhľadávať daňové raje aj pre ochranu pred mafiou

BRATISLAVA - Protiprávne ukladanie nezdanených ziskov a prepieranie peňazí cez daňové raje je v rozpore s podnikateľskou etikou. Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) ide o porušovanie zákona a žiadny poctivý podnikateľ by sa nemal k takýmto praktikám uchýliť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aliancia preto oceňuje diskusiu o dokumentoch panamskej spoločnosti Mossack Fonseca, známych ako Panama Papers. "Ešte viac odsúdeniahodné je, ak takto postupujú politici, ktorí ukrývajú svoje nelegálne príjmy pred voličmi, aby si zabezpečili ich hlasy aj v budúcnosti," dodal výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský. Tieto financie navyše, podľa jeho slov zvyčajne pochádzajú z trestnej činnosti, najmä korupcie a klientelizmu, a teda sú ukradnuté občanom a daňovým poplatníkom.

 

Sú však aj iné dôvody otvárania spoločností a ukladania financií v krajinách, ako sú Panama, Seychely alebo rôzne britské územia, myslí si Kremský. "Je to najmä anonymné vlastníctvo spoločností, dlhoročná stabilita a spoľahlivosť právneho systému a tiež nízke, prípadne nulové majetkové dane a extrémne nízka byrokracia v týchto krajinách," vymenoval.

 

Najmä podnikatelia v stredo- a východoeurópskych krajinách sa však podľa neho často musia obávať vplyvu organizovaného zločinu, ktorý pátra po úspešných podnikateľoch a usiluje sa na nich priživovať vo forme výpalníctva, vyhrážania a ďalších kriminálnych činov. "Polícia často nedokáže podnikateľom poskytnúť dostatočnú ochranu, objavujú sa dokonca náznaky, že s organizovaným zločinom spolupracuje, alebo aspoň jeho aktivity trpí," opísal.

 

Mnoho podnikateľov sa preto podľa jeho slov rozhodlo virtuálne preniesť svoje podnikanie do daňových rajov, aby zabránilo jeho vystopovaniu na Slovensku a následnému vydieraniu, útokom na svoju rodinu, zdravie a život. "Ich hádzanie do jedného vreca s daňovými podvodníkmi a schránkovými firmami tunelujúcimi štát, ktoré sa rozmohlo po zverejnení Panama Papers, je preto povrchné a nespravodlivé," zdôraznil.

 

Slovensko by si podľa neho malo z tejto kauzy vziať príklad v tom, že podnikanie potrebuje jednoduchú a stabilnú legislatívu, prehľadný daňový systém, transparentnosť vlastníckych vzťahov, fungujúce súdnictvo a hlavne silnú ochranu podnikateľov pred ekonomickou kriminalitou vrátane mafiánov s bielymi goliermi. "Samozrejmosťou je zabrániť firmám s nejasnými vlastníkmi v obchodovaní so štátom a verejnými objednávateľmi," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona