Slovenské firmy by mali realizovať dodávky do Grécka len po ich uhradení

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 10:36 • 2 min
Slovenské firmy by mali realizovať dodávky do Grécka len po ich uhradení

BRATISLAVA - Vývoz do Grécka sa stal vysoko rizikovým a môže viesť k neuhradeniu faktúr a k nedobytným pohľadávkam aj v prípade, že za platby ručia grécke banky.

slovakia

left justify in out

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) preto odporúča firmám dodávať do Grécka, prípadne do inej krajiny cez grécke firmy len v prípade platby vopred v plnom rozsahu. "V prípade exportov zo Slovenska do Grécka je ohrozená úhrada za tovary. Je to najmä kvôli zastaveniu platieb z gréckych bánk do zahraničia. V prípade dovozu z Grécka nie je problém s úhradou na grécke účty. Nedostatok hotovosti a zlyhávanie medzibankových platieb však vedie k oneskorovaniu dodávok, prípadne úplnému zastaveniu výroby," povedal TASR manažér PAS Peter Kremský.

 

Neodporúča preto slovenským firmám ani zálohové platby vopred. "Dodávky tovaru by sa nemuseli zrealizovať a pohľadávky by sa ľahko mohli stať nedobytnými," varuje Kremský. Ekonomická situácia Grécka podľa PAS aj naďalej povedie k útlmu vzájomného zahraničného obchodu.

 

"V posledných rokoch sa obmedzil a predstavuje iba malú časť slovenského exportu. Zo Slovenska sa do Grécka vyvezie ročne tovar za zhruba 150 miliónov eur, čo je 0,3 % slovenského exportu. Opačným smerom približne za polovicu. Polovicu vývozu do Grécka tvoria televízory a osobné autá, ďalej oceľ, pneumatiky, stroje, počítače a telefóny. Z Grécka zasa dovážame spotrebný tovar, kovy, ovocie, zeleninu a lieky," poukázal Kremský na údaje, ktoré zverejnilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies