Slovenské elektrárne žiadajú zverejniť dokumentáciu ku Gabčíkovu

NETKY.SK • 22 December 2014, 08:50 • 2 min
Slovenské elektrárne žiadajú zverejniť dokumentáciu ku Gabčíkovu

BRATISLAVA – Slovenské elektrárne (SE) žiadajú štát o súhlas na zverejnenie kompletnej dokumentácie k Vodnej elektrárni Gabčíkovo (VEG). Verejnosti chcú sprístupniť aj zmluvu o prevádzke elektrárne. Informovali o tom dnes na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

"Obyvatelia Slovenska majú právo poznať pravdu. Zápisnice zo zasadnutí, tri zmluvy, korešpondencia a správy audítorov by mali byť sprístupnené," zdôraznili SE. Spoločnosť vo väčšinovom vlastníctve talianskej skupiny Enel v tomto duchu poslala listy štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba, relevantným štátnym orgánom a audítorovi. Odvoláva sa na princípy transparentnosti a férovosti.

      

"Žiadame tak o súhlas na zverejnenie a sprístupnenie zmlúv o prevádzke, odškodnení a usporiadaní majetkovo-právnych vzťahov VEG, zápisníc zo zasadnutí zástupcov zmluvných strán, obchodnej korešpondencie, účtovnej dokumentácie, správ audítorov a technických správ, vrátane častí, ktoré sú označené ako obchodné tajomstvo," priblížila spoločnosť.
      

Elektrárne zároveň dali súhlas na sprístupnenie zmluvy o prevádzke Gabčíkova. "V tejto kauze zaznelo veľa zavádzajúcich a nepravdivých tvrdení, preto sa Slovenské elektrárne rozhodli sprístupniť dokumenty o Gabčíkove zainteresovaným stranám," dodali. Slovenské elektrárne mali VEG v dlhodobom prenájme od roku 2006. Premiér Robert Fico (Smer-SD) začiatkom decembra oznámil, že štát elektrárňam zmluvu z dôvodu jej nedodržiavania vypovie. Vodohospodári podali v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, SE označili obvinenie za nepodložené a nepravdivé.

 

Vodohospodárska výstavba, od ktorej mali SE elektráreň prenajatú, však tvrdí, že so zverejnením zmluvy o prevádzke VEG a ďalších dokumentov súhlasila už pred týždňom a o ten istý krok 15. decembra požiadala aj Slovenské elektrárne. Táto spoločnosť podľa nej koná len pod tlakom verejnosti a médií.
    

"Slovenské elektrárne a Enel opäť ukázali, že pred priamou komunikáciou uprednostňujú nákladnú platenú inzerciu. Vodohospodárska výstavba napriek tomuto postupu považuje súhlas so zverejnením za výborný krok, pretože štát nemá čo tajiť," reagovala hovorkyňa podniku Diana Migaľová Baschierová. To však podľa nej nezakryje fakt, že SE odmietajú štátu napriek opakovaným výzvam poskytnúť údaje, na základe ktorých je možné preveriť hospodárenie Gabčíkova.
      

Slovenské elektrárne mali VEG v dlhodobom prenájme od roku 2006. Premiér Robert Fico (Smer-SD) začiatkom decembra oznámil, že štát elektrárňam zmluvu z dôvodu jej nedodržiavania vypovie. Vodohospodári podali v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, SE označili obvinenie za nepodložené a nepravdivé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona