Slovenské elektrárne žiadajú na Mochovce 5,4 miliardy eur, dostavajú ich v lete 2019

NETKY.SK • 27 Október 2016, 18:25 • 2 min
Slovenské elektrárne žiadajú na Mochovce 5,4 miliardy eur, dostavajú ich v lete 2019

BRATISLAVA - Rozpočet na dostavbu tretieho a štvrtého jadrového bloku v Mochovciach (EMO34) dosiahne sumu výrazne vyššiu ako 5 miliárd eur. Uviedol to dnes v Bratislave štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Vojtech Ferencz na konferencii "Úloha občianskej spoločnosti v Energetickej únii".

slovakia

left justify in out

"Slovenské elektrárne (SE) nám pred tromi týždňami listom oznámili, že dokončia tretí blok v lete 2018 a štvrtý blok až v lete 2019. Zároveň napriek valnému zhromaždeniu z novembra 2014, kedy avizovali navýšenie rozpočtu na 4,6 miliardy eur, opätovne žiadajú o navýšenie rozpočtu na úroveň 5,4 miliardy eur," spresnil.

 

Pripomenul, že tretí blok v Mochovciach mal byť podľa posledných prísľubov uvedený do prevádzky v októbri tohto roku a štvrtý blok EMO v októbri 2017. Šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD) minulý týždeň (19. 10.) naznačil, že zvyšovanie rozpočtu na dostavbu EMO34 bude "výrazne vyššie, ako sa avizovalo". "Aj viac," spresnil Žiga na otázku, či zvýšenie rozpočtu na dostavbu EMO34 je vyššie, ako bola zverejňovaná suma 500 miliónov eur nad známou sumou 4,6 miliardy eur.

 

Žiga už 4. októbra na 11. zasadnutí Európskeho jadrového fóra (ENEF) v Bratislave informoval, že pri dostavbe dvoch jadrových blokov elektrárne v Mochovciach sa očakáva zvyšovanie nákladov.

Podľa doterajších informácií by na dostavbu tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach malo ísť asi 4,6 miliardy eur. Podľa rozpočtových odhadov z roku 2008 sa malo na dostavbu blokov vynaložiť 2,8 miliardy eur, diskutovalo sa aj o potrebe zvýšenia rozpočtu na 3,8 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies