Slovenské elektrárne si v elektrárni Gabčíkovo neplnia povinnosti

NETKY.SK • 27 August 2014, 12:00 • 2 min
Slovenské elektrárne si v elektrárni Gabčíkovo neplnia povinnosti

BRATISLAVA - V súčasnosti dochádza k viacerým problémom spojeným s prevádzkou Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) z dôvodu neplnenia si povinností zo strany Slovenských elektrární (SE). Vyplýva to z dnes vládou schválenej Správy o aktuálnom stave prevádzkových vzťahov na VEG, ktorú predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

slovakia

left justify in out

Správa obsahuje informácie o právnom základe prevádzky VEG, súdnych sporoch medzi štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba (VV) a SE, ako aj o aktuálnych problémoch spojených s prevádzkou vodnej elektrárne.
      

Za jeden z problémov sa v správe označuje ohrozenie bezpečnej a efektívnej prevádzky VEG z dôvodu nevykonania generálnych opráv turbín. "Zo záverov štúdie, ktorú si dala vypracovať VV, vyplýva, že generálne opravy turbín vo VEG mali byť už dávno realizované," tvrdí sa v správe. Ďalším problémom je spor o výšku ročného poplatku. Elektrárne majú podľa zmluvy povinnosť platiť VV ročný poplatok, ktorý sa vypočítava zo všetkých výnosov za predaj elektriny vygenerovanej v Gabčíkove a realizovaných SE. Poplatok sa však stanovuje na základe údajov, ktorými disponujú len SE. Tretím problémom sú aj spory súvisiace s platbami s výhradou.
      

Slovenské elektrárne majú podľa správy v zmysle zmluvy o prevádzke VEG právo na príjem z realizácie výkonu tejto vodnej elektrárne a sú povinné uhrádzať všetky prevádzkové náklady a náklady spojené s údržbou prevádzkového majetku VEG, taktiež platiť Vodohospodárskej výstavbe dohodnuté platby. Zmluva o prevádzke VEG je uzatvorená na obdobie 12 mesiacov s tým, že sa bude v období 30 rokov po uplynutí každých 12 mesiacov obnovovať na ďalších 12 mesiacov.
      

Vodohospodárska výstavba má svoje korene v roku 1953. Predmetmi činnosti podniku sú najmä výroba a dodávka elektriny, dispečerské riadenie vodohospodárskych a energetických činností, ako aj prevádzkovanie vodných stavieb. Kmeňové imanie podniku je 306,3 milióna eur. Zakladateľom podniku je MŽP SR.
      

Slovenské elektrárne sú najväčšou energetickou spoločnosťou na Slovensku, ktorá produkuje približne 82 % elektriny vyrobenej v krajine. Akcionármi spoločnosti sú taliansky energetický koncern Enel s podielom 66 % a Fond národného majetku SR s 34 % akcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies