Slovenské domácnosti si od nového roka za plyn priplatia

NETKY.SK • 30 November 2010, 12:38 • 2 min
Slovenské domácnosti si od nového roka za plyn priplatia

Slovenské domácnosti si od nového roka za plyn priplatia

slovakia

left justify in out

img

Slovenské domácnosti si od nového roka za plyn priplatia. Zvýšenie ceny nepretlačili plynári, ale Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny (HN).
      "Zvýšenie ceny plynu nebude o dvojciferné percento, návrh ešte nie je definitívny," povedal šéf ÚRSO Jozef Holjenčík. V najhoršom prípade, ak by plyn zdražel takmer o 10 %, môžu výdavky jednej rodiny ročne stúpnuť o vyše 300 eur. To v prípade, že plyn používajú aj na kúrenie a majú veľkú spotrebu.
      Nakoniec regulačný úrad rozhodne o zmene cien podľa vlastného uváženia. "Pod zvýšenie sa podpíše najmä pohyb kurzu eura oproti doláru," vysvetlil hovorca ÚRSO Miroslav Lupták. Cenu plynu dvíha fakt, že ho kupujeme za doláre, pričom kurz eura sa oproti doláru oslabuje.
      Keďže Ficova vláda zdražovanie energií odmietala, pôjde o prvé zvýšenie cien plynu od jesene 2006. Nie je to pritom zásluha plynárov. Hoci sa Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., pokúšal zdražiť plyn niekoľkokrát, cez ÚRSO neprešiel ani jeden návrh.
      "Návrh sme riadne spracovali a podložili relevantnými údajmi. Zabránilo by to zopakovaniu situácie z tohto roka, keď strata v regulovaných segmentoch predaja plynu dosiahne 80 miliónov eur," poznamenal hovorca SPP Ondrej Šebesta.
      Rezort hospodárstva do cenotvorby ÚRSO nechce zasahovať, ani sa k jeho rozhodnutiu vyjadrovať. Podobne ticho sú aj plynári. Tí majú ešte možnosť sa proti návrhu odvolať. Keďže však sami žiadali vyššie ceny, nie je to pravdepodobné. Podľa energetického analytika Jána Matuského musí ÚRSO zohľadniť vývoj kurzu a jeho vplyv na ceny. "Cena musí byť spravodlivá pre spotrebiteľov, ale i dodávateľov."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies