Slovenské deti sa prestávajú hýbať, väčšine sa deformujú chrbtice

NETKY.SK • 27 December 2017, 06:00 • 2 min
Slovenské deti sa prestávajú hýbať, väčšine sa deformujú chrbtice

BRATISLAVA - Rôzne poškodenia chrbtice sú čoraz častejšou diagnózou aj u slovenských detí. Len 30 percent zo žiakov prvého stupňa nemá problémy s chrbtom. Naopak, až desatina detí trpí závažnými deformitami chrbtice a 40 percent školákov má poruchy držania tela, posuny lopatiek či nesprávne držanie panvy.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedol prednosta Neurochirurgickej kliniky Ústrednej vojenskej nemocnice SNP, FN Ružomberok Róbert Rusnák. „Máme výsledky z nášho prieskumu, ktorý si robíme na školách. Na deti sa prenáša celkový štýl života. Ľudstvo sa prestalo hýbať. Znižuje sa pohybovaná aktivita a zvyšuje sa záťaž na osový aparát pri sedení. Deti v predškolskom veku prechádzajú z hravej formy vyučovania, kde sa kotúľajú, hrajú na zemi, sedia ako chcú, do školskej dochádzky, kde musia prísne sedieť len v laviciach. To je pre chrbát veľký rozdiel. Navyše po príchode domov často absentuje pohybová aktivita,“ vysvetlil Rusnák, ktorý sa predškolákom i školákom už niekoľko rokov venuje v rámci projektu Zdravý chrbátik.

 

„Projekt je založený na tom, že sme vyvinuli skupinu liečebno-preventívnych rehabilitačných cvikov, ktoré následne ponúkame školám. Pokiaľ zistíme záujem, navštívime školu, kde pozveme učiteľov aj z ďalších škôl v okolí. Oboznámime ich s projektom a potom si skúšajú a cvičia cviky s naším odborným garantom. Takto vidia, ako majú deti cvičiť na fitloptách, ako mimo nich a na čo si dať pozor,“ zdôraznil Rusnák.

 

Takto pripravení učitelia môžu začať pripravené zostavy zapájať do telesnej výchovy. „Neskôr chodíme na kontrolu, kde sledujeme, či predvádzanie cvikov učiteľmi je správne a v prípade potreby im poradíme a opravíme. Pre školy bezplatne zabezpečíme aj cvičebné pomôcky v podobe fitlôpt, dynamických podložiek na stoličky a DVD nosičov s cvičeniami,“ dodal Rusnák.

Projekt Zdravý chrbátik sa aplikuje na viac ako 800 základných školách a 200 materských školách v 36 okresoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies