Slovenské deti najčastejšie umierajú na následky úrazov

NETKY.SK • 8 September 2015, 13:17 • 2 min
Slovenské deti najčastejšie umierajú na následky úrazov

BRATISLAVA - Detská úrazovosť je najčastejšou príčinou úmrtia detí na Slovensku a najčastejšou príčinou úmrtnosti u detí a mladých ľudí vo veku päť až 19 rokov. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornil bezpečnostný analytik a zakladateľ Modrého anjela a Linky detskej istoty Radovan Bránik.

slovakia

left justify in out

Vo väčšine prípadov ide podľa neho o nejakú formu zanedbania starostlivosti o deti. Jeho slová potvrdzujú aj štatistiky vypracované Nadáciou pre deti Slovenska (NDS), jednou z najväčších celoslovenských neziskových organizácií so zameraním na pomoc deťom a mladým. Tie ukazujú, že ročne zomrie na Slovensku z dôvodu úrazu v priemere 200 detí a mladistvých do 19 rokov. Úraz utrpí vyše 200.000 mladých ľudí. Asi 200 detí a mladistvých sa zraní tak, že majú trvalé následky. Na slovenských cestách zomrie ročne približne 60 detí a mladistvých.

 

V nemocnici pre popáleniny a obarenia skončí ročne v priemere 200 detí, vyše 1000 mladých sa priotrávi.

Bránik upozornil, že deti sa najčastejšie zrania doma. Nasleduje športovisko, cesta, škola a škôlka. Podľa neho je povinnosťou rodičov pripraviť deťom bezpečné prostredie doma, pozor na ne treba dať aj vonku. Upozorňuje však, že rodičov nekritizuje, strata pozornosti sa môže stať každému. "Je však rozdiel, keď dieťa vonku alebo doma zakopne alebo strčí prsty doma do zástrčky alebo padne do otvoreného poklopu kanála," uviedol.

 

Zakladateľ Modrého anjela bude členom trojčlennej odbornej komisie, ktorá bude rozdeľovať granty na podporu bezpečného prostredia občianskym združeniam, komunitným, materským centrám, športovým klubom, školám aj samosprávam. Peniaze budú pochádzať z nadačného fondu Deti v bezpečí, ktorý zriadila poisťovňa Kooperativa pri mimovládnej organizácii Nadácia pre deti Slovenska. Tá ho bude strategicky rozvíjať a administrovať. V porote budú aj zástupcovia poisťovne a mimovládnej organizácie.

 

Fond má prostredníctvom vzdelávania a projektov v regiónoch podporovať bezpečný pohyb, prevenciu úrazov detí a vytváranie bezpečného prostredia v rodinách, školách a komunitách. Medzi uchádzačov prerozdelí sumu viac ako 75.000 eur vo dvoch grantových programoch. V grantovej výzve "Športujem rád a bezpečne" môžu uchádzači získať do 3000 eur na podporu projektov zameraných na nesúťažné športovanie a pohyb detí a mladých. Druhý grantový program "Bezpečne v komunite, bezpečne doma" je zameraný na vzdelávanie a vytváranie bezpečného prostredia pre deti.

 

Žiadosti je potrebné zaslať prostredníctvom on-line aplikácie Nadácie pre deti Slovenska do 30. októbra 2015. Výsledky grantového kola budú zverejnené 25. novembra 2015.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies