Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
23. máj. 2022Želmíra
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
23.02.2017 14:28 Ekonomika
Slovenské cherry rajčiny z Babindolu získali Značku kvality SK Gold
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
23.02.2017 14:28 Ekonomika

Slovenské cherry rajčiny z Babindolu získali Značku kvality SK Gold



BABINDOL – Farma Babindol získala od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Značku kvality SK Gold. Vo svojej žiadosti sa pestovateľ zaviazal k dodržiavaniu viacerých nadštandardných parametrov súvisiacich s pestovaním a zberom plodov.


Cherry paradajky budú v babindolských skleníkoch pestované v organickom kokosovom substráte a pri ich pestovaní sa bude stále používať najvyšší stupeň biologickej ochrany.

 

„Ten takmer v plnej miere nahrádza chemické ošetrovanie porastov. Proti škodcom nasadíme užitočný hmyz, ktorý je ich prirodzeným predátorom. Na liečbu chorôb rastlín, tam, kde sa to dá, využijeme výťažky z rastlinných olejov. Mikrobiologická a chemická kontrola nezávadnosti paradajok bude pravidelne kontrolovaná rozbormi v akreditovaných laboratóriách,“ informovala konateľka farmy Jana Gnojčáková.

 

Tohtoročná paradajková sezóna sa v najväčšom slovenskom skleníku so zimnou produkciou paradajok začala v októbri minulého roka. Farma pestuje od roku 2014 na ploche 2,4 hektára od októbra do júla nasledujúceho roku cherry paradajky odrôd Tramezzino a McDreamy. Ich opeľovanie počas celej zimy zabezpečuje 20-tisícová populácia čmeliakov. Sezónna produkcia babindolského skleníka sa pohybuje od 500 do 600 ton rajčín. Paradajky sa v skleníku oberajú v plnej zrelosti, pretože celá produkcia smeruje na slovenský a český trh.

 

"Pre porovnanie, paradajky zo severnej Afriky sa oberajú zhruba pri 70-percentnej zrelosti, španielske či holandské paradajky pri 80-percentnej zrelosti. Následne dozrievajú v kamióne, keďže ich na slovenský stôl čaká ešte päť až sedem dní cesty,“ skonštatovala Gnojčáková.

 

 

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok