Slovenské basketbalistky vyhlásili bojkot! Prekáža im český tréner

NETKY.SK • 24 Október 2017, 16:02 • 2 min
Slovenské basketbalistky vyhlásili bojkot! Prekáža im český tréner

BRATISLAVA - Nominácia slovenských basketbalistiek na prvé dva novembrové kvalifikačné zápasy o postup na majstrovstvá Európy 2019 do Srbska a Lotyšska vyvolala polemiku, keďže v nej prekvapivo nefiguruje ani jedna hráčka dlhodobo najúspešnejšieho klubu Good Angels Košice.

slovakia

left justify in out

Novým rovnocenným partnerom súčasného českého kouča Mariana Svobodu sa v septembri stal skúsený slovenský odborník Peter Kováčik, ktorý sa pre denník Šport vyjadril: "Prirodzene, že sme mali záujem aj o hráčky z nášho najlepšieho klubového tímu Good Angels Košice. Zo štvorice, ktorú sme vybrali do širšej nominácie, sa nám všetky z osobných či zdravotných dôvodov ospravedlnili. Najmä pre zdravotné ťažkosti nemôžeme teraz rátať ani s niektorými ďalšími dievčatami z iných klubov. Z tých, čo ich nič také netrápi a sú ochotné reprezentovať, sme vybrali 12 najlepších. Verím, že utvoria aj atmosférou dobrý kolektív, ktorý kvalifikačné zápasy zvládne úspešne."

Viaceré hráčky sa vyjadrili, že reprezentovať pod trénerom Svobodom nechcú. Zopakovali tak svoje tvrdenia po skončení júnových majstrovstiev Európy v Prahe a Hradci Králové (8. miesto). Medzi kritičkami súčasného reprezentačného trénera žien bola vtedy aj legendárna Zuzana Žirková z Good Angels Košice, či skúsená Marie Růžičková, ktorá pôsobí v talianskom klube Uman Reyer Benátky. Vedenie Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) však názor hráčok nebralo do úvahy a so Svobodom predĺžilo spoluprácu o ďalší kvalifikačný cyklus.

"Myslím si, že všetky dievčatá sme to vnímali rovnako. Hlavným problémom bola taktická nepripravenosť trénera. SBA od nás dostala jasné stanovisko, že pokiaľ bude trénerom pán Svoboda, nebudeme reprezentovať. Oni sa rozhodli ponechať ho vo funkcii a my to musíme rešpektovať. Bavili sme sa aj s hráčkami z tímu Piešťanských Čajok a viaceré z nich majú rovnaký názor ako my," uviedla Barbora Bálintová, ktorá je súčasťou tímu úradujúceho majstra Good Angels Košice. Ďalšie dve hráčky tohto klubu a zároveň dlhodobé opory reprezentácie Zuzanu Žirkovú a Annu Jurčenkovú trénerské duo Svoboda - P. Kováčik na blížiace sa kvalifikačné duely podľa informácií Korzára ani nepozvalo.

"Ani nás nevolali, takže očividne nie sme potrebné. Súhlasím s hráčkami, ktoré nešli reprezentovať, pretože zažili situáciu, aká bola v národnom tíme počas ME. Aj napriek tomu s tým vedenie SBA nič neurobilo. Namiesto toho odvolali Riša Kucsu, ktorý patrí k mladým trénerom, sleduje nové veci. Zrejme preto ho tam nechceli mať, lebo zastával iný názor a to sa im nepáčilo. Ja som sa nikdy s reprezentáciou nerozlúčila. Nikdy som neodmietla reprezentovať a zúčastnila som sa na každom zraze, na ktorý som bola pozvaná. Netvrdím, že týmto končím, skôr by som povedala, že to ukončili oni," uviedla Anna Jurčenková.

Richard Kucsa bol asistentom Mariana Svobodu počas júnových majstrovstiev Európy v Česku. SBA s ním po úspešnom šampionáte prekvapivo nepredĺžila zmluvu. O svojom nepokračovaní pri tíme sa dokonca podľa Korzára dozvedel až z médií a prostredníctvom iných neoficiálnych komunikačných kanálov. "Až potom došlo ku komunikácii s SBA. Ja som mal ešte platnú zmluvu, ale keďže som pochopil, že ma tam nechcú, tak sme sa dohodli na ukončení spolupráce. Snažil som sa to riešiť maximálne profesionálne, keďže ide o bežnú súčasť trénerského života. Všetkým bolo jasné, že situácia pred a počas ME nie je úplne kóšer. Zo začiatku sme s trénerom komunikovali korektne, ale postupne v priebehu šampionátu došlo k nejakým zmenám. Po turnaji sme už spolu nehovorili, ani sa ma tréner nepokúšal kontaktovať," vyjadril sa Kucsa, ktorý zastáva funkciu asistenta kouča Martina Pospíšila v klube Piešťanské Čajky.

Chuť reprezentovať pri súčasnom realizačnom tíme nemajú ani dve hráčky z kádra Piešťanských Čajok Angelika Slamová a Terézia Páleníková. Obe boli súčasťou kádra na tohtoročných ME. "Do reprezentácie nepôjdem, keďže pod trénerom Svobodom spolu s ďalšími hráčkami nemáme záujem hrať. Z dvanástich dievčat, ktoré sme boli na ME v Česku, sa nás desať vyjadrilo, že spolupráca s ním nefungovala. Je to voči nám neférové, že nás nikto nechce vypočuť. My sme tam boli a zažili sme tú situáciu na rozdiel od tých, ktorí len videli konečný výsledok. Ďalší dôvod prečo nejdem reprezentovať je ten, že som zranená a takmer vôbec netrénujem, iba hrám," reagovala  Slamová.

Na Slovenky čakajú v rámci nadchádzajúcej kvalifikácie prvé dva zápasy. Najprv sa 11. novembra predstavia v Sarajeve proti domácej Bosne a Hercegovine, o štyri dni neskôr v Ružomberku privítajú Island. V nominácii na stretnutia je 12 hráčok, medzi nimi aj legionárky Romana Vyňuchalová (Adana Aski Mersin / Tur.), Sabína Oroszová (A. S. D. San Martino/Tal.), Žofia Hruščáková (Dike Basket Neapol/Tal.) a Mária Felixová (BLK Slavia Praha / ČR).

Nominácia Slovenska na úvodné 2 zápasy kvalifikácie na ME 2019:
Ivana Jakubcová, Nikola Dudášová, Angelika Slamová, Tereza Páleníková (všetky Piešťanské Čajky), Miroslava Mištinová, Petra Bartánusová, Nikola Kováčiková, Beáta Janoščíková (MBK Ružomberok), Romana Vyňuchalová (Adana Aski Mersin / Turecko), Sabína Oroszová (A. S. D. Fila San Martino / Taliansko), Žofia Hruščáková (Dike Basket Neapol / Taliansko), Mária Felixová (BLK Slavia Praha / ČR)

Program SR v kvalifikácii na ME 2019:
11. novembra 2017: Bosna a Hercegovina - Slovensko
15. novembra 2017: Slovensko - Island
10. februára 2018: Čierna Hora - Slovensko
14. februára 2018: Slovensko - Bosna a Hercegovina
17. novembra 2018: Island - Slovensko
21. novembra 2018: Slovensko - Čierna Hora

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona