Slovenské basketbalistky sú blízko k postupu, Kováčik: Chceme dve výhry

NETKY.SK • 16 November 2016, 12:34 • 2 min
Slovenské basketbalistky sú blízko k postupu, Kováčik: Chceme dve výhry

PIEŠŤANY - Slovenské basketbalové reprezentantky čaká záver kvalifikácie o postup na ME 2017. Zverenky Maroša Kováčika dve kolá pred koncom cyklu vedú tabuľku E-skupiny a majú nakročené k účasti na kontinentálnom šampionáte. Záverečné dva súboje odohrajú v domácom prostredí v Piešťanoch - v sobotu 19. novembra privítajú Island a o štyri dni neskôr nastúpia proti rivalkám z Maďarska.

slovakia

left justify in out

Kouč Kováčik nominoval na posledný blok prípravy 15 hráčok, z ktorých sa vykryštalizuje finálna dvanástka. K dispozícii už nebudú veteránky Zuzana Žirková s Luciou Kupčíkovou, ospravedlnenie poslala Barbora Bálintová (všetky Good Angels Košice). Naopak, do národného tímu sa po dlhšej pauze vrátila pivotka Marie Růžičková, ktorá v Taliansku oblieka dres Reyeru Benátky Mestre.

 

"Za súčasných okolností máme k dispozíci to najlepšie, čo momentálne na Slovensku je. Samozrejme, prišlo k zmenám, či už z dôvodu zranení alebo ospravedlnení, ale myslím, že máme zaujímavý mix, ktorý sa prezentuje určitým spôsobom hry. Trošku nám chýba kontinuita tréningov, hráčky majú drobné zranenia či boľačky, ale verím, že sa dajú do poriadku," vravel Kováčik.

 

Napriek tomu majú Slovenky jasný cieľ a tým je postup na kontinentálny šampionát, ktorý sa uskutoční na budúci rok v Česku. Na ME si vybojuje účasť deväť víťazov kvalifikačných skupín, plus šesť najlepších družstiev z druhých miest. Finálnu šestnástku doplní ako organizátor domáce Česko. "Postup je tak blízko, ako je ďaleko. Po sobotňajšom zápase príde na rad matematika, uvidíme, ako dopadnú ostatné zápasy. Každopádne, keď zdoláme Island, budeme chcieť vyhrať aj nad Maďarskom. Maďarky prídu posilnené o novú naturalizovanú Američanku, ich sila tým rapídne stúpne. Uvidíme, ako to dopadne, ale my chceme dve výhry," zdôraznil Kováčik.

 

Růžičkovú pozvánka do národného tímu potešila. Ako priznala, jej rozhodnutie ovplyvnila aj Lucia Lásková, ktorá je novou manažérkou družstva a spoločne spolu hrávali. "Som veľmi rada, že som bola nominovaná, veď veľa rokov som nereprezentovala. Oslovila ma Lucia (Lásková), s ktorou sme v minulosti hrávali. Verím, že tímu pomôžem svojimi výkonmi i skúsenosťami," uviedla pivotka Benátok.

 

Na stredajšej tlačovej konferencii sa prítomní dotkli aj medializovaného konfliktu medzi trénerom Kováčikom a generálnym manažérom Danielom Jendrichovským. Kováčik pre osobný spor s Jendrichovským ukončil svoje pôsobenie v Good Angels Košice. Ako uviedol prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Pavel Bagin, obaja zabudli na osobné spory a spoločne chcú pomôcť reprezentácii. "Daniel Jendrichovský zostáva vo funkcii generálneho manažéra. Realizačný tím sme rozšírili o Luciu Láskovú, ktorá bude vo funkcii manažérky a bude tak bližšie k hráčkam," doplnil Bagin.

 

nominácia SR na záver kvalifikácie ME 2017:

rozohrávačky: Nikola Dudášová, Tereza Páleníková, Angelika Slamová (všetky Piešťanské Čajky), Dominika Baburová (Good Angels Košice), Petra Bartánusová, Zuzana Lázárová (obe MBK Ružomberok)

krídelníčky: Eva Kmeťová, Miroslava Mištinová (obe MBK Ružomberok), Katarína Tetemondová (Mann Filter Zaragoza/Špan.), Žofia Hruščáková (CMB Cargo-UNI Györ/Maď.), Klaudia Lukačovičová (Udominate Basket Umea/Švéd.)

pivotky: Anna Jurčenková (Good Angels Košice), Regína Palušná (BK Handicap Brno/ČR), Marie Růžičková (Reyer Benátky Mestre/Tal.)

 

Doterajšie výsledky a program SR v kvalifikácii ME 2017:

Slovensko - Portugalsko 56:43

Island - Slovensko 55:72

Maďarsko - Slovensko 65:64

Portugalsko - Slovensko 34:64

Slovensko – Island (19. novembra, Piešťany)

Slovensko – Maďarsko (23. novembra, Piešťany)

 

Priebežná tabuľka E-skupiny:

1. SLOVENSKO 4 3 1 256:197 7

2. Maďarsko 4 3 1 281:251 7

3. Island 4 1 3 248:289 5

4. Portugalsko 4 1 3 195:243 5

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies