Slovenské banky zaznamenali nárast vkladov domácností aj firiem

NETKY.SK • 30 Október 2015, 14:21 • 2 min
Slovenské banky zaznamenali nárast vkladov domácností aj firiem

BRATISLAVA - Slovenské banky v septembri tohto roka zaznamenali nárast vkladov. Viac peňazí ukladali nielen slovenské domácnosti, ale aj firmy. Dôvodom je rast domácej ekonomiky a miezd. V septembri tohto roka vzrástli vklady súkromného sektora medzimesačne o 1 %, medziročne sa zvýšili o 1,4 percentuálneho bodu (p.b.) na 9 %.

slovakia

left justify in out

V súkromnom sektore sa pritom dynamicky zvýšili vklady vo všetkých sektoroch. Výraznejší nárast zaznamenali vklady nefinančných spoločností, medzimesačne stúpli o jedno percento. Za celý 3. štvrťrok sa zvýšili vklady firiem o 4,7 %. "Odzrkadľuje to nielen rast domácej ekonomiky, ale aj rast exportnej výkonnosti. Firmy napriek nízkoinflačnému prostrediu dokážu generovať pomerne veľké rasty vkladov, čo sa prejavilo aj vo zvýšení príspevku k medziročnému rastu vkladov súkromného sektora," uviedli vo svojom najnovšom komentári analytici Národnej banky Slovenska (NBS) s tým, že septembrový nárast vkladov naznačuje tiež pokračovanie dynamického rastu tržieb. Do bánk viac peňazí ukladali aj slovenské domácnosti. Vklady medzimesačne vzrástli o 0,9 %, čo sa prejavilo podľa analytikov aj v medzikvartálnej dynamike. "Vklady domácností sú podporované nízkoinflačným prostredím a relatívne dynamickým rastom miezd," vysvetľujú analytici národnej banky.

 

Úvery súkromnému sektoru v septembri vzrástli medzimesačne o 0,9 % a medziročná dynamika sa zrýchlila o 0,7 p.b., na 7,9 %. Zvýšilo sa najmä poskytovanie krátkodobých úverov. "Za celý 3. štvrťrok sa úvery nefinančným spoločnostiam znížili o 0,1 %. Nasvedčuje to spomalenie investičnej aktivity v druhej polovici roka, respektíve čiastočné vytlačenie investícií súkromného sektora verejným, v ktorom sa uskutočňuje dokončovanie veľkých investičných celkov," tvrdia analytici slovenskej centrálnej banky. Napriek pomerne nízkym sadzbám a miernejším úverovým podmienkam sa ale rast úverov výraznejšie v deviatom mesiaci tohto roka nezdynamizoval. "Banky sú ochotnejšie požičiavať najmä domácnostiam, keďže pri tom potrebujú menej kapitálu," dodali analytici NBS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies