Slovenské banky sú štvrté najstabilnejšie v eurozóne

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 17:26 • 2 min
Slovenské banky sú štvrté najstabilnejšie v eurozóne

BRATISLAVA - Slovenský bankový sektor patrí v rámci krajín európskej menovej únie medzi najstabilnejšie. Tvrdí to Slovenská banková asociácia (SBA), podľa ktorej ťažia slovenské bankové domy predovšetkým z dobrej likvidnej pozície a schopnosti dosahovať zisk.

slovakia

left justify in out

"Slovenské banky patria medzi 4. najstabilnejšie v eurozóne," informovala dnes asociácia na základe prieskumu Svetového ekonomického fóra (WEF).

Podľa neho je krajinou s najstabilnejším bankovým sektorom v eurozóne Fínsko, pričom v rámci celého sveta obsadila táto krajina 6. miesto. Na opačnej strane rebríčka eurozóny je Grécko a Írsko. "Krajinou s najstabilnejším bankovým sektorom na svete je Kanada," skonštatovala SBA na základe prieskumu WEF.

Ako však SBA upozornila, nevýhodou zvoleného prístupu WEF k hodnoteniu stability bánk je jeho subjektivita. Túto nevýhodu má prekonať takzvaný index stability, ktorý sleduje ziskovosť, likviditu, kapitálovú primeranosť a úverovú kvalitu bánk. Podľa neho bolo v roku 2011 krajinou s najstabilnejším sektorom Luxembursko. Na ďalších priečkach ho nasledovalo Belgicko a Estónsko.

Slovensko sa v rámci indexu stability umiestnilo na 5. priečke. Pritom patrí medzi málo európskych krajín, ktoré dosahujú dlhodobo vyrovnanú pozíciu v stabilite bankového sektora a zároveň jeho privátne banky nepotrebovali v uplynulých rokoch žiadnu pomoc štátu. "Stabilita bankového sektora ťaží z vhodnej likvidnej pozície a priaznivej ziskovosti," uviedla SBA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies