Slovenské banky rizikám na trhu odolávajú vďaka dostatku kapitálu

NETKY.SK • 19 September 2013, 16:37 • 2 min
Slovenské banky rizikám na trhu odolávajú vďaka dostatku kapitálu

BRATISLAVA – Slovenské banky boli v 1. polroku tohto roka vystavené viacerým rizikám, zatiaľ im však odolávajú vďaka dostatočnej ziskovosti a primeranosti vlastných zdrojov. Konštatovala to v najnovšej Analýze finančného sektora za 1. polrok 2013 Národná banka Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

"Slabá ekonomická aktivita sa odzrkadlila na kreditnej kvalite úverového portfólia. Banky zaznamenali čiastočný nárast nákladov na kreditné riziko najmä v prípade retailových úverov," uvádza NBS vo svojej analýze. Riziká prevládajú aj v prípade podnikových úverov. Podľa NBS však bankám zatiaľ nehrozia žiadne výraznejšie problémy aj vďaka nízkym úrokovým sadzbám. Situácia by sa však mohla zmeniť, ak by úrokové sadzby na trhoch začali rásť. "Prípadný výraznejší rast úrokových sadzieb, nasledujúci po dlhšom období ich stagnácie na nízkych úrovniach, by spôsobil nárast úverových splátok. To by mohlo predstavovať zvýšené riziko pre zhoršenie finančnej situácie klientov," upozornila NBS.

Podľa slovenskej centrálnej banky tak bude kvalita úverového portfólia bánk do veľkej miery závisieť od vývoja slovenskej ekonomiky, kde naďalej pretrváva výrazná neistota, a to aj napriek niektorým pozitívnym signálom v oblasti domáceho trhu práce.

Ďalším nebezpečenstvom pre banky v budúcnosti môže byť aj poskytovanie úverov na bývanie. "Špecifickým rizikom slovenského bankového sektora je vysoká koncentrácia vystavenia niektorých, hlavne stredne veľkých a menších bánk, voči individuálnym skupinám klientov alebo voči vlastnej finančnej skupine. V niektorých prípadoch by prípadné zlyhanie vzájomne prepojenej skupiny klientov mohlo viesť k výrazným stratám v niekoľkých bankách súčasne," konštatovala NBS.

Banka je však presvedčená, že slovenské finančné domy sú v súčasnosti schopné prípadné straty absorbovať. Vďačia za to najmä vysokej hodnote primeranosti vlastných zdrojov, ktorá je aktuálne na úrovni 16,2 % a je najvyššia od roku 2005. Banky sú odolné voči prípadným problémom aj preto, že si ponechali približne štvrtinu zisku dosiahnutého v minulom roku a týmito peniazmi navýšili vlastné zdroje. Kapitálová pozícia slovenských bánk je tak na dobrej úrovni. Potvrdili to aj výsledky makrostresového testovania. Toto testovanie ukázalo, že banky sú odolné voči prípadnému negatívnemu vývoju v slovenskej ekonomike, v eurozóne, ale aj na finančných trhoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies