Slovenské banky poskytli v júni úvery na bývanie za vyše pol miliardy eur

NETKY.SK • 5 August 2014, 13:32 • 2 min
Slovenské banky poskytli v júni úvery na bývanie za vyše pol miliardy eur

BRATISLAVA - Priemerná úroková sadzba nových úverov na bývanie v júni tohto roka opäť klesla na nové minimum, a to 3,23 %.

slovakia

left justify in out

Slovenským bankám sa taktiež naďalej darí aj v úverovaní. Objem poskytnutých úverov dosiahol druhú najvyššiu hodnotu v histórii, keď sa vyšplhal na takmer pol miliardy eur. Vo svojom najnovšom komentári to uvádza spoločnosť Fincentrum na základe júnových štatistík Národnej banky Slovenska (NBS).
     

"Aj keď banky v júni tohto roka požičali na bývanie o 1,53 % medzimesačne menej, objem poskytnutých úverov vo výške viac ako 499 miliónov eur len potvrdil úverový boom od začiatku tohto roka. V prvom polroku 2014 trh prekonal hranicu 2,53 miliardy eur, čo je medziročný nárast o 30 %," uviedol v správe pre médiá analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi. 
     

Klienti tak môžu naďalej aj počas dovoleniek využiť mimoriadne výhodné podmienky financovania zo strany bánk. "Úročenie pôžičiek nikdy nebolo nižšie a štvorcový meter nehnuteľnosti na bývanie sa dal na Slovensku v prvom štvrťroku 2014 kúpiť v priemere za 1221 eur, čo je stále o 21,2 % menej oproti predkrízovému 2. štvrťroku 2008, kedy boli domy a byty historicky najdrahšie," pripomína Világi.
     

Zároveň však predpokladá, že banky neprekonajú v poskytnutých úveroch májový rekord v hodnote 507 miliónov eur ani v júli, ani v auguste. "Samotné realitné kancelárie už avizovali obavy zo spomalenia obchodovania s nehnuteľnosťami v dovolenkovom období, čo je prirodzený jav. A ten ovplyvní aj trh s úvermi na bývanie. Na rekordné úrovne by sme sa mohli vrátiť hneď po prázdninách," predpokladá analytik.
     

Rekordný rok zaznamenávajú aj spotrebné úvery. Ich objem v júni dosiahol, rovnako ako u hypoték, druhú najvyššiu hodnotu v histórii, a to 200 miliónov eur. Sadzba u spotrebných úverov vyskočila oproti máju o dve desatiny percentuálneho bodu a dosiahla 12,6 %.
     

Ako ďalej konštatuje analytik, stavebným úverom sa už tradične v časoch rozmachu hypoték veľmi v júni tohto roka nedarilo. Objem klesol na 1,8 milióna eur pri úroku vo výške 4,7 %. "Lepšia bola situácia pri medziúveroch, ktoré zaznamenali nárast o zhruba desatinu na 46 miliónov eur. Priemerná sadzba predstavovala 5,54 %," dodal Világi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies