Slovenské banky nečelia vážnejším problémom

NETKY.SK • 5 August 2010, 07:35 • 2 min
Slovenské banky nečelia vážnejším problémom

Slovenské banky nečelia vážnejším problémom

slovakia

left justify in out

Slovenský bankový sektor nečelí významným nerovnováham, tvrdí ratingová agentúra Fitch Ratings vo svojej aktuálnej správe. Dodala, že ziskovosť slovenských bánk zostane v krátkodobom až strednodobom horizonte utlmená.
      Slovenské banky profitujú na rozdiel od ostatných európskych bánk predovšetkým z vysokej a stabilnej bázy vkladov, čo im pomohlo vyhnúť sa problémom s likviditou a nárastu nákladov na financovanie. Pomer poskytnutých úverov ku vkladom zostáva pod 90 %. Ďalším pozitívnym faktorom je nízky objem úverov v zahraničných menách.
      Fitch však upozorňuje na to, že celková ziskovosť slovenského bankového sektora asi zostane oproti minulosti nižšia. Príčinou je spomalenie rastu úverov v porovnaní s rokmi 2006 a 2007.
      V tomto roku budú slovenské banky čeliť pokračujúcemu tlaku, ktorý spôsobuje nárast nákladov v súvislosti so zlými úvermi, a to aj napriek oživeniu ekonomiky. Vlani dosiahli zlyhané úvery 6 % z celkového objemu úverov. Banky môžu spomínaný tlak znížiť prostredníctvom úsporných opatrení a zvýšením úrokovej marže.
      Agentúra tiež upozornila na to, že od začiatku finančnej krízy žiadna zo slovenských bánk nemusela požiadať o štátnu pomoc. To podčiarkuje vysokú bázu vkladov a nízku závislosť od veľkoobchodného financovania rovnako ako adekvátnu kapitálovú primeranosť slovenských bánk.
      Väčšina bánk v SR je v rukách európskych bankových skupín a Fitch predpokladá, že banky na Slovensku budú v prípade problémov najprv hľadať pomoc u svojich materských spoločností.

Zdroj: TASR/Fitch Ratings



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies