Slovenské banky ku koncu augusta dosiahli zisk 390,3 milióna

NETKY.SK • 1 Október 2013, 12:19 • 2 min
Slovenské banky ku koncu augusta dosiahli zisk 390,3 milióna

BRATISLAVA – Ziskovosť finančných a nefinančných korporácií v 2. štvrťroku tohto roka medziročne poklesla o 8,7 % a medzikvartálne o 2 %. Vyplýva to z najnovšieho mesačného bulletinu Národnej banky Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

"Pretrvávajúci negatívny vývoj ziskovosti v ekonomike bol v medziročnom porovnaní ovplyvnený oboma sektormi, to znamená klesajúcou ziskovosťou vo finančných aj nefinančných podnikoch. Na medzikvartálnom poklese ziskovosti v ekonomike sa podieľal predovšetkým finančný sektor," uviedla NBS.

Zhoršil sa vývoj ziskovosti vo finančnom sektore. Zisky finančných inštitúcií totiž v 2. štvrťroku medzikvartálne klesli o 16,3 %. "Oživenie ziskovosti bánk bolo tlmené prehlbujúcim sa poklesom ziskovosti v poisťovniach a penzijných fondov, ako aj u ostatných finančných sprostredkovateľov," skonštatovala NBS.

Podľa štatistických údajov NBS slovenské banky však ku koncu augusta tohto roka zaznamenali zisk na úrovni 390,3 milióna eur, zatiaľ čo vlani v rovnakom období banky dosiahli zisk takmer 360 miliónov eur. Hlavným zdrojom výnosov bánk boli v 2. štvrťroku 2013 prevažne výnosy z bankových operácií, úrokové výnosy však aj naďalej klesali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona