Slovenské atómové elektrárne sa dostali medzi svetovú špičku

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 14:11 • 2 min
Slovenské atómové elektrárne sa dostali medzi svetovú špičku

BRATISLAVA - Slovenské jadrové elektrárne dosiahli v minulom roku svetový rekord.

slovakia

left justify in out

Dva jadrové bloky v Jaslovských Bohuniciach a dva v Mochovciach boli totiž v minulom roku nasadené do výroby na tak dlhý čas, ako žiadna iná atómová elektráreň vo svete. Bloky dosiahli priemernú pohotovosť na úrovni 94 %. Priemerná pohotovosť je čas, kedy reaktory vyrábajú elektrinu, teda mimo plánovaných odstávok. "To je výsledok, ktorý nám väčšina prevádzkovateľov vo svete môže závidieť,“ uviedol vo firemnom časopise Slovenských elektrární riaditeľ prevádzky jadrových elektrární Jaroslav Holubec.

 

Slovenské elektrárne, ktoré prevádzkujú všetky štyri jadrové reaktory na Slovensku, vidia za rekordným nasadením jadrových reaktorov optimalizáciu odstávok v elektrárňach, udržanie spoľahlivosti zariadení a zvýšenie spoľahlivosti ľudského činiteľa. "Výsledok je o to cennejší, že ho sprevádza viditeľné zlepšenie jadrovej bezpečnosti. Vlaňajšok bol bez automatického odstavenia reaktora, bez porušenia limít a podmienok, bez udalostí so závažnosťou podľa stupnice INES vyššou ako 0,“ konštatoval Holubec. 

 

Slovenské elektrárne vyrobili v minulom roku 22,84 terawatthodín (TWh) elektrickej energie. V porovnaní s rokom 2012 to predstavuje nárast o vyše dve percentá. Najviac, až 15,72 TWh elektrickej energie, vyrobili v jadrových elektrárňach Mochovce a V2 Jaslovské Bohunice. 

 

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární. Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Fond národného majetku SR, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona