Slovenské a české kontrolné úrady plánujú ďalšie spoočné kontroly

NETKY.SK • 11 September 2017, 13:01 • 2 min
Slovenské a české kontrolné úrady plánujú ďalšie spoočné kontroly

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Národné kontrolné úrady na Slovensku a v Čechách chcú pokračovať v spoločných kontrolách, ktoré zastrešuje projekt NKÚ Visegrádskej štvorky BIEP (Benchmark Information Exchange Project). Potvrdili to obe strany počas dnešného brífingu v Spišskej Novej Vsi k trojdňovému stretnutiu vrcholných predstaviteľov najvyšších kontrolných inštitúcií krajín V4 s prizvanými hosťami z Bieloruska a Moldavska (V4+2), ktoré sa začalo v nedeľu.

slovakia

left justify in out

“Chceme pracovať na spoločných paralelných kontrolách a vymieňať si skúsenosti napríklad z oblasti čerpania európskych fondov, z oblasti výstavby infraštruktúry, teraz napríklad pripravujeme ďalšiu kontrolu výberu daní. Popritom by sme ale chceli mať systém, ktorý bude vymieňať informácie medzi jednotlivými krajinami,” vysvetlil dnes počas brífingu prezident NKÚ ČR Miloslav Kala.

S realizáciou projektu sa začalo vlani. Jeho cieľom je vytvoriť databázu zdieľaných informácií s ponukou rôznych pohľadov na riešenie problémov, ktoré majú kontrolné úrady na národnej úrovni. Do spomínanej databázy prispievajú aj odporúčaniami dobrej praxe v okolitých krajinách, ktorými sa môžu národné kontrolné autority navzájom inšpirovať. Ide napríklad o oblasti sociálneho bývania, cestnej infraštruktúry či využívania štátnych nehnuteľností. Projekt BIEP by sa mal naplniť do roku 2023.

 

Slovensko a Česko má za sebou napríklad spoločnú kontrolu efektívnosti výberu spotrebných daní. „Dospeli sme k tomu, že legalita, teda nastavenie predpisov v oboch krajinách, je kvalitná a oveľa prísnejšia, než sú požiadavky Európskej únie. Z hľadiska efektívnosti sa však ukázalo, že v Česku je efektívnosť vyššia,” povedal Kala. Kontrola v Českej republike sa podľa jeho slov realizovala po metylalkoholovej afére, po ktorej české orgány prijali veľké množstvo opatrení, efektívny je napríklad kamerový systém.

 

“Na Slovensku boli náklady na výber dane vyššie, hoci máme menej subjektov. Rozdiel je však v tom, že my nemáme kamerový systém, aj keď máme modernejší informačný systém než Česká republika, no máme okolo 300 colníkov, ktorí sedia pri výrobe liehu a fyzicky to kontrolujú,” poznamenal predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík. Podľa jeho slov je otázkou pre kompetentných, ktorý spôsob je efektívnejší v snahe zlepšiť výber daní. Ďalším príkladom spoločných kontrol je oblasť zdravotníctva.

 

“Máme veľa informácií o tom, za koľko nakupujú české nemocnice napríklad umelé kĺby, chlopne do srdca alebo nejaké prístroje a lôžka. Chceli by sme sa o tieto informácie podeliť, aby sme vedeli, či sú na Slovensku lacnejšie alebo drahšie, aby tí, ktorí za to nesú zodpovednosť, túto informáciu vzali na vedomie a následne korigovali svoje konanie,” povedal Kala. Podľa predstaviteľov slovenského a českého kontrolného úradu sa obe krajiny musia riadiť medzinárodnými štandardmi a cesta za výsledkami projektu je zložitá.

Na Spiši sa počas troch dní hovorí okrem projektu BIEP aj o otázke kvality kontrolnej činnosti a samotnej analytickej činnosti. “Tá v predošlom období absentovala na najvyšších kontrolných inštitúciách,” povedal Mitrík. Všetky témy stretnutia by podľa jeho slov mali pomôcť aj pri odporúčaniach, ktoré kontrolné úrady dávajú najvyšším štátnym orgánom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies