Slovenská zdravotnícka univerzita sa má zlúčiť s Univerzitou Komenského

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 18:09 • 2 min
Slovenská zdravotnícka univerzita sa má zlúčiť s Univerzitou Komenského

BRATISLAVA - Štátna Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) sa má od budúceho roka zlúčiť s Univerzitou Komenského (UK). Obe školy sídlia v Bratislave. Navrhujú to ministerstvá zdravotníctva a školstva, ktoré tento týždeň predložili do medzirezortného pripomienkového konania zákon o ich zlúčení.

slovakia

left justify in out

SZU zanikne nadobudnutím účinnosti zákona, navrhovaným termínom je prvý január 2018. "Všetky fakulty a ich študenti, zamestnanci, určený majetok a priznané práva spojené s výkonom poskytovania vysokoškolského vzdelávania budú v správe verejnej vysokej školy Univerzity Komenského v Bratislave," píše sa v návrhu zákona.

 

Študenti vysokoškolského štúdia študijných programov Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave sa tak od januára 2018 majú stať študentmi UK. Tá im musí zabezpečiť možnosť pokračovať v štúdiu študijného programu rovnakého stupňa v rovnakom študijnom odbore alebo v príbuznom študijnom odbore. Možnosť doštudovať má dať aj účastníkom ďalšieho vzdelávania.

 

Ministerstvá tento krok odôvodňujú optimalizáciou komplexného modelu vzdelávania zdravotníkov. "Navrhované riešenie reflektuje aj na prijatú zmenu koncepcie univerzitného vzdelávania lekárov v súlade s vybudovaním novej univerzitnej nemocnice Bratislava v lokalite Rázsochy, ktorej súčasťou budú aj nové teoretické a vedecko-výskumné pracoviská lekárskej fakulty," konštatuje sa v materiáli.

SZU v Bratislave je jedinou zdravotníckou univerzitou na Slovensku, ktorá je monotematicky venovaná vzdelávaniu v zdravotníckych povolaniach vo všetkých troch stupňoch vysokoškolského vzdelávania.

 

Súčasne je jedinou inštitúciou v SR, ktorá pod rôznymi názvami od roku 1953 komplexne zabezpečuje vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov. Ministerstvo zdravotníctva v apríli avizovalo svoj zámer zmeniť SZU na verejnú vysokú školu. Tvrdilo, že v súčasnosti štátna zdravotnícka vysoká škola využíva zákonné výnimky, čo v praxi spôsobuje nerovnosť postavenia vysokoškolských vzdelávacích inštitúcií. SZU takúto argumentáciu odmietla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies