Slovenská Wikipédia prekonala hranicu 200-tisíc článkov

NETKY.SK • 10 Február 2015, 09:30 • 2 min
Slovenská Wikipédia prekonala hranicu 200-tisíc článkov

BRATISLAVA - Slovenská internetová encyklopédia Wikipédia prekonala začiatkom februára hranicu 200.000 článkov. Stala sa tak 35. najväčšou Wikipédiou podľa počtu článkov, len o niečo obsiahlejšie sú Wikipédie v baskičtine a v medzinárodnom jazyku Esperanto. Jubilejným článkom sa stal Mars 1. TASR informoval Michal Matúšov z Wikimedia SR.

slovakia

left justify in out

Wikipédia vzniká za pomoci čitateľov, ktorí môžu obsah pridávať, upravovať aj opravovať. "Za prekonanie hranice 200.000 článkov teda vďačíme komunite dobrovoľníkov, ktorí na obsahu pracovali vo svojom voľnom čase. Okrem písania nových článkov vylepšujú kvalitu už existujúcich, kontrolujú porušenia autorských práv, aktualizujú informácie a dopĺňajú ich dôveryhodnými zdrojmi," skonštatoval Matúšov.

 

Mnohojazyčný projekt Wikipédie začal v roku 2001, odvtedy vzniklo 288 jazykových mutácií. Dohromady sa v nich nachádza viac ako 34 miliónov článkov a každý deň pribudne približne 8000 nových. Slovenskú Wikipédiu denne navštívi 500.000 návštevníkov a pribudne na nej 25 nových článkov. S výnimkou citácií je celý obsah Wikipédie dostupný pod slobodnou licenciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona