Slovenská výtvarníčka Zuzana Hrušková šokuje Britov

NETKY.SK • 10 August 2015, 12:34 • 2 min
Slovenská výtvarníčka Zuzana Hrušková šokuje Britov

BRATISLAVA - Slovenská výtvarníčka Zuzana Hrušková šokuje Britov. Jej obrazy členov britskej kráľovskej rodiny ako Rómov a černochov vo Veľkej Británii odmietli vystaviť, vidieť ich však možno oveľa bližšie.

slovakia

left justify in out

Až do 2. októbra ich vystavuje budapeštianska Gallery 8 sídliaca na Matúšovom námestí (Mátyás tér) 13. Umelkyňu pozvali do Gallery 8 predstaviť svoje práce pri príležitosti Medzinárodného dňa rómskeho holokaustu, ktorý sme si pripomenuli 2. augusta. Spolu s ňou sa na výstave "Spomienka na Rómsky holokaust“ (The Memory of the Roma Holocaust) predstavujú i ďalší umelci: básnik, spisovateľ a dramatik Virág Erdős, herec, režisér a scenárista János Dégi, americký muzikant Grant Livesay a prekladateľ János Kepes, informuje o tom webstránka galérie. Výstavu kurátorsky zostavila sociologička Angéla Kóczé.

 

Ako ďalej za výtvarníčku informoval agentúru SITA Patrik Lučan, Hrušková na výstave v Gallery 8 prezentuje "sarkastické kresby komentujúce triedny systém, nerovnoprávnosť a ľudskú obmedzenosť v súvislosti s rasizmom a xenofóbiou. Kontroverzné dielo Nekráľovská rodina (The Unroyal Family) je hrou s naším vnímaním jedného zo symbolov Veľkej Británie, ktorej členovia sú zásadne belosi". Umelkyňa svoje dielo podľa Lučana popisuje ako kritiku nerovnosti a tvrdí, že britská kráľovská rodina "je symbolom umlčanej ľudskej nedokonalosti, rodovej a rasovej segregácie. V každom z ich osobných príbehov sa skrýva čosi nedokonalé, ba až zvrátené. Stačí si spomenúť na neobjasnené okolnosti smrti princeznej Diany. Ľudia tmavej pleti z chudobných sociálnych pomerov sú v mojich kresbách stelesnením fiktívnych možností, ktoré sú pre nich nedostupné alebo zakázané". Produkčná spoločnosť v Anglicku umelkyni toto dielo v roku 2012 odmietla publikovať pre citlivosti jeho témy. Zuzana Hrušková reprezentuje Slovensko v Maďarsku vďaka podpore Visegrádskeho fondu. Výstavu možno v Gallery 8 v Budapešti vidieť do 2. októbra, vždy v stredu, štvrtok a piatok od 10:00 do 15:00. Viac o galérii možno nájsť na jej webstránke.

 

Zuzana Hrušková (1977, Trstená na Orave) je slovenská umelkyňa venujúca sa hlavne sociálnej dokumentaristike pomocou fotografie a textu. Po absolvovaní textilného dizajnu a odboru multimédií na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave odišla na študijný pobyt do Newcastle Upon Tyne v Anglicku, kde ostala ďalších 14 rokov. Pôsobila ako výtvarníčka, pedagogička, tlmočníčka a kreatívna riaditeľka umeleckovzdelávacej neziskovej organizácie v Anglicku. V súčasnosti žije a tvorí v Ružomberku. Viac možno nájsť na jej webstránke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies