Slovenská výprava pred Baku s úmyslom preniknúť aspoň do štvrťfinále

NETKY.SK • 19 September 2018, 11:35 • 2 min
Slovenská výprava pred Baku s úmyslom preniknúť aspoň do štvrťfinále

BANSKÁ BYSTRICA - Slovenská džudistická výprava piatich mužov a jednej ženy je pred majstrovstvami sveta v azerbajdžanskom Baku (20.-27. septembra) plná odhodlania.

slovakia

left justify in out

Vybojovať v jednotlivých súbojoch čo najviac víťazstiev a preniknúť u niektorých aj do štvrťfinále sa považuje za základný cieľ. Šéftréner Ján Gregor odhaduje, že to bude v nabitej konkurencii síce mimoriadne náročné, no nie nemožné.

"Celý rok sme pracovali na tom, aby sme sa na šampionát zodpovedne pripravili, aj očakávania sú pred týmto najdôležitejším podujatím roka primerané," zvýraznil dôležitosť tréner reprezentácie Ján Gregor. "Pracovali sme tvrdo, letná príprava dala každému po fyzickej, ale aj psychickej stránke zabrať."

Päť mužov a jedna žena v National Gymnastics Arena, počet, ktorý vystihuje súčasnosť slovenského džuda na vrcholnej úrovni. Ján Gregor pri každom mene vyzdvihol prednosti, z ktorých bude vychádzať úsilie na tatami. "Viktória Majorošová v kategórii do 57 kg je fyzicky veľmi silná džudistka, s rozhodnými nástupmi. Ak sa bude cítiť dobre a žreb jej dopraje, môže uplatniť svoju veľkú vôľu po víťazstvách. Zápasí bez rešpektu, vie hodiť súperku a je len na nej, aby si všetko usporiadala v hlave a podala optimálny výkon."

Ján Gregor považuje najľahšieho z pätice Mateja Poliaka v -66 za momentálnu jednotku slovenského džuda. "Minulý rok ho po bronze na európskom šampionáte zabrzdilo zranenie na dlhší čas, musel zvládnuť aj vojenský kurz, no teraz je na úrovni, že si môže trúfať vysoko, začal pracovať vo väčšej miere aj s psychológom. Od Filipa Štancela v -81 sa ťažko určujú možnosti. Po takmer dvojročnej pauze sa v máji vrátil, sprevádza ho veľký progres v kondičnej i džudistickej fazóne. Mrzí ma však jeho zranenie v Bratislave na začiatku septembra, zranil si rameno a stále nemôže trénovať naplno. Inak ma v rámci prípravy príjemne prekvapil."

Najviac potenciálu sa nahromadilo v hmotnosti do 90 kg s dvoma borcami, aj s Milanom Randlom, ktorý sa objavuje na MS pravidelne od roku 2007 a v 2009 vybojoval najcennejší výsledok slovenského džuda na MS v histórii, keď skončil v Rotterdame piaty. Ján Gregor: "Peter Žilka má sľubnú formu, len sa musí naladiť na víťaznú nôtu a podľa mňa sa môže v turnajovom pavúku dostať veľmi vysoko. U Milana Randla platí v podstate to isté, ukázal dobré zápasy na turnajoch Grand Prix a vidieť na ňom popri veľkých skúsenostiach aj značnú motiváciu. Najťažší Matej Hajas v -100 sa zlepšuje, dozrieva, verím, že vydá zo seba všetky sily a zabojuje o čo najlepší výsledok."

Organizátori v hale s päťtisícovou kapacitou ohlasujú účasť 800 mužov a žien zo 129 krajín. Medzi Slovákmi sa o medailách nehovorí, za reálne možnosti považuje Ján Gregor štvrťfinále. "To by ma uspokojilo, pretože v nabitej konkurencii, s 80 až 90 džudistami v každej kategórii, s absolútnou top špičkou sa ťažko pretlačiť vyššie. Dnes už na šampionáty chodí len minimum 'turistov'. Bojuje sa aj o veľké kvalifikačné body na olympiádu a domnievam sa, že by tieto MS mohli byť jedny z najkvalitnejších v histórii."

Slovenskí džudisti sa naštartovali na Baku vo švajčiarskom Bruggu na septembrovom sústredení. "Išli sme do neznáma a dopadlo to presne, ako som si predstavoval, s tvrdými zápasmi. Takéto randori sme posunuli v tréningovom programe o dva týždne neskôr a všetci si riadne dobili batérie."

 

Program MS (kvalifikácia od 8.00, finále od 14.00)

štvrtok: muži -60, ženy -48

piatok: muži -66 (Poliak), ženy -52

sobota: muži -73, ženy -57 (Majorošová)

nedeľa: muži -81 (Štancel), ženy -63

pondelok: muži -90 Žilka, Randl), ženy -70

utorok: muži -100 (Hajas), ženy -78

streda: muži +100, ženy +78

štvrtok: miešané tímy

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
rybar
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies