Vláda varuje: Na Slovensku je zvýšené riziko ohrozenia terorizmom

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 15:39 • 2 min
Vláda varuje: Na Slovensku je zvýšené riziko ohrozenia terorizmom

BRATISLAVA - Pri zvýšení rizika teroristickej hrozby pre členské krajiny Európskej únie (EÚ) v tomto roku možno predpokladať zvýšenie rizika ohrozenia terorizmom aj pre Slovenskú republiku.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v Správe o bezpečnosti Slovenskej republiky za rok 2015, ktorú na štvrtkové rokovanie vlády predkladá premiér Robert Fico. Zvýšené riziko môže súvisieť najmä s vývojom bezpečnostnej situácie v Sýrii, Iraku, Líbyi a Afganistane. ISIL/Daíš sa pravdepodobne bude snažiť odpovedať na svoje vojenské neúspechy v Iraku a Sýrii exportovaním nestability cez teroristické útoky do Európy, uvádza sa v predloženej správe.

 

Vzhľadom na aktuálny vývoj v krajinách zasiahnutých vojnovým konfliktom a v krajinách s nestabilným bezpečnostným prostredím nemožno očakávať v blízkej budúcnosti ani zmiernenie migračnej a utečeneckej vlny smerujúcej do krajín EÚ. Bezpečnostnú hrozbu budú naďalej predstavovať navrátilci alebo menšie zradikalizované skupinky z konfliktných oblastí Sýrie a Iraku, podporovaní alebo vyslaní organizáciou ISIL/Daíš a samoradikalizovaní, tzv. osamelí aktéri/menšie skupinky, inšpirovaní džihádistickou propagandou, píše sa ďalej v správe.


Zároveň sa v materiáli zdôrazňuje, že realizáciou opatrení na úrovni Slovenskej republiky a aj v rámci medzinárodnej spolupráce sa podarilo minulý rok zachovať stav bezpečnosti v našej krajine na úrovni porovnateľnej s rokom 2014. Správa poukázala na to, že SR na medzinárodných fórach, predovšetkým v rámci NATO a EÚ prijímala opatrenia na posilnenie bezpečnosti voči rizikám vyplývajúcim z nestability na východ a južne od hraníc EÚ. Materiál hovorí o potrebe pokračovania v začatých opatreniach zvyšujúcich bezpečnosť štátu ako aj v prijatí nových. Do konca júna budúceho roka by malo ministerstvo zahraničných vecí vypracovať novú Bezpečnostnú stratégiu SR. Z nej by mala vychádzať nová Obranná stratégia SR z dielne rezortu obrany, ktorá by mala byť tiež hotová do konca júna 2017.

 

Príslušné orgány podľa materiálu do konca budúceho roka vypracujú analýzu súčasného bezpečnostného systému a pripravia návrhy opatrení na jeho optimalizáciu. Do konca tohto roka by v rámci zachovania bezpečnosti mal rezort hospodárstva zabezpečiť podporu prípravy a realizácie dvoch nových cezhraničných prepojení elektrizačných sústav Slovenska a Maďarska ako aj zabezpečiť podporu realizácie prioritných plynárenských projektov (prepojenie SK-PL, EASTRING). Ministerstvo vnútra by zas malo do konca roka urobiť audit materiálno-technického zabezpečenia odborov krízového riadenia okresných úradov a audit, na základe výsledkov ktorého by sa zefektívnila činnosť integrovaného záchranného systému a prípadne sa navýšil počet hasičov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies