Slovenská vedkyňa Alena Adámková dostala vysoké ruské vyznamenanie

NETKY.SK • 11 Január 2011, 12:40 • 2 min
Slovenská vedkyňa Alena Adámková dostala vysoké ruské vyznamenanie

Slovenská vedkyňa Alena Adámková dostala vysoké ruské vyznamenanie

slovakia

left justify in out

Slovenská vedkyňa, odborníčka na Indiu Alena Adámková, dostala najvyššie ruské vyznamenanie udeľované prezidentom Dmitrijom Medvedevom cudzincom - Rad priateľstva za svoje zásluhy o zachovanie dedičstva kultového ruského maliara Nicholasa Roericha a jeho rodiny.
      TASR o tom informovalo veľvyslanectvo Ruskej federácie.
      Alena Adámková pracuje od roku 2001 v Naggare v severnej Indii, ktorá bola druhou vlasťou ruského maliara a filozofa Roericha, ako kurátorka a výkonná riaditeľka medzinárodnej nadácie a galérie nesúcej umelcovo meno - International Roerich Memorial Trust (IRMT).
            Ruský veľvyslanec v Indii Alexander Kadakin zdôraznil, že Moskva si vysoko cení Adámkovej dlhodobú činnosť v oblasti ochrany neoceniteľného intelektuálneho a umeleckého dedičstva jedinečnej ruskej rodiny Roerichovcov.
       Nicholas Roerich, vlastným menom Nikolaj Konstantinovič Rerich (1874-1947), jeho manželka Jelena a synovia Jurij a Svetoslav (1904-1993), ktorý bol rovnako ako jeho otec uznávaný maliar, sa usadili v Indii a vytvorili duchovný a kultúrny most medzi národmi Ruska a Indie.
      Dedičstvo rodiny Roerichovcov pozostáva z tisícov obrazov, ktoré sa nachádzajú nielen v galérii v Indii, ale po celom svete, z filozofických prác a Roerichovej kolekcie orientálneho umenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies