Slovenská vakcína zožala obrovský úspech

NETKY.SK • 15 September 2020, 13:51 • 2 min
Slovenská vakcína zožala obrovský úspech

BRATISLAVA - Slovenská biotechnologická spoločnosť Axon Neuroscience dosiahla v obrovské úspechy pri hľadaní účinnej očkovacej látky na nový koronavírus. Pri testovaní vakcíny na myšiach sa neobjavili žiadne nežiadúce účinky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súkromná spoločnosť na vakcíne začala pracovať ešte v čase prebúdzajúcej sa pandémie. Vytvorila špeciálny tím odborníkov zložených z imunológov či virológov a pustili do výskumu a analýzy nového koronavírusu.

 

Tvrdá práca v laboratóriách

Vďaka húževnatej práci sa vedcom po niekoľkých mesiacoch podarilo identifikovať kľúčové miesta pre elimináciu virulencie SARS-Cov-2. Ako potvrdila spoločnosť, náklady na klinický výskum sú obrovské. Aktuálne pri vývoji vakcíny proti COVID-19 sa odhadujú na niekoľko desiatok miliónov eur.

 

 

Vedci odhalili slabiny koronavíru

Spoločnosť v priebehu minulého týždňa informovala, že predklinické testovanie ich vakcíny ACvac1 proti novému koronavírusu dopadlo úspešne.

 

Vakcínu otestovali na myšiach, u ktorých dokázala vygenerovať veľké množstvo protilátok bez toho, aby sa u zvierat objavili nežiaduce účinky.

 

img

 

„Identifikovali sme najslabšie miesta vírusu SARS-CoV-2 a inštruovali sme imunitný systém, aby sa zameral na tieto malé oblasti o veľkosti do 20-tich aminokyselín, za cieľom úplnej eliminácie vírusovej infekcie buniek. Výsledky z testu neutralizácie vírusu ukázali, že naša stratégia bola úspešná. ACvac1 veľmi presne inštruuje imunitný systém na neutralizáciu vírusu. Naproti tomu iné vakcíny vo vývoji zaťažujú imunitný systém inštrukciou na celý 1200 aminokyselinový Spike proteín, čím spôsobujú produkciu množstva neúčinných a nepotrebných protilátok,“ informoval v oficiálnej správe vedecký riaditeľ spoločnosti Axon Norbert Žilka.

 

Pôvodnú správu Axon Neuroscience nájdete TU 

 

Výborné výsledky peptidovej vakcíny

Vakcína bude vhodná pre zdravých ľudí, ktorí sa ešte koronavírusom neinfikovali. Dokáže zabrániť interakcii vírusu s cieľovými hostiteľskými bunkami, čo znemožňuje vírusu infikovať bunky a rozmnožovať sa.

 

Spoločnosť pri vývoji účinnej vakcíny použila technologickú platformu peptidovej vakcíny, ktorú využila aj pri Alzheimerovej chorobe.

 

img

 

Túto platformu majú odborníci overenú. Hovoria o nej ako o absolútne bezpečnej a schopnej vyvolať veľmi silnú imunitnú odpoveď, a to aj u starších pacientov nad 70 rokov, ktorí spadajú do vysoko rizikovej skupiny na COVID-19.

 

Iné spoločnosti zápolia s množstvom nežiadúcich účinkov

Mnohé spoločnosti, ktoré sa snažia čo najrýchlejšie vyvinúť účinnú vakcínu sa sústreďujú na zdravý organizmus mladých ľudí a ľudí v produktívnom veku. Starší ľudia s oslabenou imunitou sú častokrát odsúvaní bokom.

 

Mohlo by vás zaujímať: AstraZeneca pozastavila testovanie vakcíny proti koronavírusu

 

Tieto spoločnosti tak musia zápoliť s množstvom nežiaducich účinkov, čo im neumožňuje použiť vyššie dávky potrebné na vyvolanie dostatočnej hladiny protilátok u starších ľudí.

 

Súvisiaci článok: Dobrá správa: Pozastavená vakcína na koronavírus má opäť zelenú

 

Výhody vakcíny

Peptidová vakcína má dve obrovské výhody. Tou prvou je špecificita vysokej úrovne. Pôsobí voči vybranému miestu na vírusovej bielkovine. Vďaka tomu je prístup slovenskej spoločnosti cielený a bezpečný.Tou druhou je jednoduchosť a rýchlosť výrobného procesu. 

 

img

 

„Peptid, ktorý je na vakcinačnú platformu naviazaný predstavuje samotnú účinnú látku a tá je unikátne nami vytvorená tak ako pri Alzheimerovej vakcíne tak aj pre COVID-19. Dnešnými pozitívnymi výsledkami potvrdila naša platforma svoje potenciálne využitie aj pre iné ochorenia. Postupujeme smerom ku klinickým skúškam, aby sme svetu priniesli vakcínu bez toho, aby bola podceňovaná ich bezpečnosť a účinnosť,“ uviedol Michal Fresser, generálny riaditeľ spoločnosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies