Slovenská štúdia o zálohovaní PET fliaš inšpiruje ďalšie krajiny

NETKY.SK • 15 Január 2019, 14:56 • 2 min
Slovenská štúdia o zálohovaní PET fliaš inšpiruje ďalšie krajiny

BRATISLAVA - Inštitút environmentálnej politiky (IEP) pri ministerstve životného prostredia (MŽP) pomôže Malte pri zavedení systému zálohovania PET fliaš a plechoviek. Ako informoval odbor komunikácie MŽP, tamojších predstaviteľov odpadového hospodárstva totiž zaujala nedávna analýza IEP o dopadoch zálohovania.

slovakia

left justify in out

V novembri minulého roka oznámil minister životného prostredia László Sólymos odštartovanie prác na zavedení zálohovania PET fliaš a plechoviek na Slovensku. Rozhodnutiu predchádzala práve analýza IEP s názvom Skutočná cena zálohy sa už stretla s uznaním na viacerých medzinárodných konferenciách. 

 

img


Analýza pracuje s modelom zálohovania, ktorý je inšpirovaný úspešnými škandinávskymi systémami. Model počíta so zálohou za PET fľašu v hodnote 12 centov a za plechovku desať centov. Väčšina fliaš a plechoviek sa bude zbierať automatmi, v malých predajniach aj ručne. Zálohovať PET fľaše a plechovky budú musieť všetky obchody, nie všetky ich však budú aj spätne vykupovať. Povinný výkup fliaš bude len v maloobchodných predajniach s predajnou plochou väčšou než 400 metrov štvorcových.

 

img

 

Systém sa bude financovať cez administratívny poplatok na jednu fľašu či plechovku hradený výrobcami. Celková suma, ktorú výrobca zaplatí, bude závisieť od množstva fliaš, ktoré uvedie na trh. Ak výrobca nedosiahne predpísanú aspoň 90-percentnú návratnosť PET fliaš, alebo sa rozhodne nezálohovať, bude musieť zaplatiť vysokú environmentálnu daň za každý obal. Zálohovanie predpokladá vznik Centrálneho systému tvoreného zväzmi výrobcov s dohľadom ministerstva, ktorý bude koordinovať aktivity a financovať celý systém. V jeho pôsobnosti bude aj sčítavať, triediť a zhromažďovať fľaše z celého Slovenska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies