Slovenská strana nemôže pokračovať v stíhaní v kauze vraždy Duckého

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 12:23 • 2 min
Slovenská strana nemôže pokračovať v stíhaní v kauze vraždy Duckého

BRATISLAVA - Ani po viac ako 16 rokoch, ktoré uplynuli od vraždy exministra hospodárstva a bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého, nie je na Ukrajine trestná vec voči obžalovanému z tejto vraždy Olegovi T. K. skončená.

slovakia

left justify in out

Oleg T. K. je už približne osem rokov na Ukrajine. Slovenská strana celý prípad postúpila a spisový materiál zaslala ukrajinským justičným orgánom pred viac ako štyrmi rokmi, keďže sa obžalovaný nedostavoval na pojednávania nižšieho bratislavského súdu.

 

"Ukrajinská strana nás nedávno listom informovala o stále neskončenom trestnom konaní a uistila, že s výsledkom budeme oboznámení. Tento list bol zaslaný aj na Okresný súd Bratislava I," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Alexandra Donevová.

 

Slovenské justičné orgány by mohli v zmysle paragrafu 529 odseku 5. Trestného poriadku pokračovať v trestnom stíhaní alebo nariadiť výkon trestu, ak by dožiadaný štát oznámil, že vo veci nebude konať, alebo dodatočne odvolal svoje rozhodnutie o prevzatí veci, alebo by oznámil, že v konaní nebude pokračovať. "Okresný súd Bratislava I v tomto čase nedisponuje žiadnou informáciou, že by bolo možné v tejto trestnej veci postupovať v zmysle uvedeného ustanovenia Trestného poriadku. Práve naopak, Okresnému súdu Bratislava I bola prostredníctvom Ministerstva spravodlivosti SR doručená informácia od trestných orgánov Ukrajiny, že v predmetnej veci je trestné konanie stále neskončené, pričom o jeho výsledku budú slovenské orgány oboznámené," sprostredkoval dnes stanovisko zákonného sudcu Okresného súdu Bratislava I hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

 

Generálna prokuratúra Ukrajiny prevzala trestné konanie voči Olegovi T. K. koncom leta 2010. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny. Okresný súd Bratislava I začiatkom júla 2010 nechal úradne preložiť do ukrajinského jazyka potrebné listiny. Išlo o veľmi rozsiahly spisový materiál. MS SR predtým súhlasilo s podaním žiadosti o odovzdanie trestného konania vedeného na území SR proti Olegovi T. K. pre trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojovania.

 

Okresný súd Bratislava I začiatkom októbra 2008 odročil na neurčito hlavné pojednávanie s obžalovaným Olegom T. K. Súd vtedy prerušil trestné stíhanie. Na návrh prokuratúry navrhoval konanie proti ujdenému, keďže Oleg T. K. sa na pojednávania nedostavoval a jeho slovenský právny zástupca Andrej Lehoťan bol s ním len v sporadickom telefonickom kontakte. Na splnenie tejto podmienky sa musela najskôr využiť možnosť postúpenia trestnej veci orgánom štátu, v ktorom je obžalovaný.

 

Olega T. K. začiatkom leta 2007 slovenská prokuratúra opäť obžalovala z vraždy Duckého. Zastreleného Duckého našli 11. januára 1999 vo vchode panelového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave. Bol zastrelený štyrmi strelami z pištole kalibru 7,65 mm. Oleg T. K. obvinenia viackrát poprel.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona