Slovenská spoločnosť HB Reavis stavia v centre Londýna

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 12:38 • 2 min
Slovenská spoločnosť HB Reavis stavia v centre Londýna

PRAHA - Pred pár rokmi si slovenská spoločnosť HB Reavis zaumienila, že bude stavať administratívne budovy v Londýne. Stredná Európa jej už bola malá a voľba padla na britskú metropolu, kde sú najdrahšie prenájmy kancelárií na svete.

slovakia

left justify in out

Dnes tento developér v Londýne jednu budovu stavia, ďalší pozemok na jeseň kúpil a neustále sa pozerá po nových príležitostiach. Realitné projekty HB Reavis v Londýne riadi 36-ročný Čech Radim Římánek, konštatujú na svojej internetovej stránke české Hospodářské noviny.

 

"Trvalo takmer dva a pol roka, než sa nám podarilo v Londýne kúpiť prvý projekt," povedal Římánek, člen predstavenstva skupiny HB Reavis. Tento absolvent americkej Harvard College okrem britskej pobočky zodpovedá tiež za českú a maďarskú pobočku spoločnosti HB Reavis.

 

Niektorí Briti sa na investora zo Slovenska zo začiatku pozerali cez prsty. "Niekto sa s nami odmietol stretnúť, boli aj schôdzky, kde sa nám smiali do tváre, keď sme povedali, že sme developér z východnej Európy," opisuje Římánek. Ale pár podnikavcov to so Slovákmi skúsilo. "Maklér, ktorý s nami urobil prvú transakciu, dostal veľmi štedrú províziu a ľudia, ktorí sa nám predtým smiali, s nami chceli naraz spolupracovať," pokračoval Římánek.

 

Tou prvou transakciou je pozemok s budovou, ktorú developér po dokončení práve prebiehajúcej demolácie nahradí úplne novou kancelárskou budovou. Projekt nesie názov 33 Central a HB Reavis za nehnuteľnosť zaplatila podľa Římánka "absolútne férovú cenu 62,5 milióna libier" (85,40 milióna eur). "Neskôr sme zistili, že sme ponúkli len o trocha viac ako ďalší dvaja záujemcovia," priblížil Římánek a dodal, že na svoju prvú nehnuteľnosť v Londýne je firma patrične pyšná.

 

Nová administratívna budova totiž vyrastie vo finančnom centre Londýna, pár desiatok metrov od rieky Temža a mosta London Bridge. Z terasy na jej streche bude výhľad na neďaleké dominanty, ako sú The Shard, najvyšší mrakodrap v Británii, a kancelársky komplex The Gherkin.

 

"33 Central bude samostatne stojaca budova, čo je na miestne pomery dosť neobvyklé. Ak by sme dnes chceli budovu pri plnej prenajatosti predať, jej hodnota bude 270 miliónov libier," tvrdí Římánek.

 

Vo finančnom centre Londýna sa podľa neho ročne uzavrú v priemere dva alebo tri väčšie "predprenájmy". Ide o zmluvy, v ktorých sa nejaká firma zaviaže, že si prenajme napríklad 12.000 štvorcových metrov (m2). Budova 33 Central ponúkne celkove 21.300 m2.

 

"Hoci my sme ešte nezačali stavať, už máme niekoľko vážnych záujemcov o prenájom. Niektorí z nich si chcú prenajať celú budovu," vyhlásil Římánek.

 

HB Reavis pritom stavbu po jej dokončení v budúcom roku neplánuje predať. "Myslíme si, že to je natoľko unikátny kus pozemku aj projekt, že sme ochotní ho dlhodobo vlastniť," pokračoval Římánek. Navyše, HB Reavis pozemok vlastní, čo je podľa neho ďalšia prednosť, pretože väčšina developérov si pozemky pre stavby v Londýne iba dlhodobo prenajíma.

 

Vlani na jeseň kúpila HB Reavis v Londýne aj svoj druhý kancelársky projekt s názvom 20 Farringdon Street. Aj ten plánuje prebudovať tak, aby na pozemku vzniklo viac komerčných plôch, ako počítal pôvodný návrh.

 

Úmerne tomu rastie aj počet zamestnancov londýnskej pobočky HB Reavis z jedného pred rokom na dnešných 15 na plný úväzok. Římánek nevie o inom developérovi komerčných nehnuteľností zo strednej Európy, ktorý by v Londýne niečo staval.

 

Okrem "dlhodobosti" tamojšieho kancelárskeho trhu je podľa neho dôvodom na expanziu HB Reavis do Londýna aj fakt, že svoje možnosti ďalšieho rastu v metropolách strednej Európy už vyčerpáva.

 

Bilančná hodnota spomenutých dvoch realitných projektov HB Reavis v Londýne presahuje 150 miliónov eur. "A verím, že výstupná hodnota týchto projektov pri ich prenajatosti je na úrovni pol miliardy eur," dodal.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies