Slovenská snímka Čistič nachádza divákov vo svete, premietnu ju aj v New Yorku

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 16:23 • 2 min
Slovenská snímka Čistič nachádza divákov vo svete, premietnu ju aj v New Yorku

BRATISLAVA - Slovenskú drámu Čistič (2015) premietnu v piatok na newyorskom festivale Panorama Europe. Pôjde o prvé uvedenie snímky Petra Bebjaka na severoamerickom kontinente.

slovakia

left justify in out

Festival Panorama Europe v New Yorku každoročne ponúka výber najvýraznejších európskych celovečerných filmov rôznych žánrov. Príbeh o samotárovi Tomášovi vybrali organizátori medzi najlepšie snímky, ktoré ponúka súčasná európska kinematografia.


Okrem toho film zaradili do hlavnej súťaže 31. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinema Jove v španielskej Valencii, ktorý sa bude konať v júni. Podujatie ponúka najkreatívnejšie diela súčasnej kinematografie, a spája tak mladých a progresívnych filmárov z celého sveta.

 

"Veľmi nás teší, že si film nachádza divákov vo svete. Snažili sme sa napriek zasadeniu do autentických slovenských reálií vyrozprávať príbeh zrozumiteľný aj zahraničnému publiku. Láska, rodina, princípy dobra a zla v človeku - to všetko sú univerzálne témy, ktoré nepoznajú hranice,“ povedal Bebjak, pre ktorého bol Čistič tretím celovečerným filmom po snímkach Marhuľový ostrov (2011) a Zlo (2012).


Čistič sa zameriava na spomínaného Tomáša, ktorého osamelý život tvorí striktné opakovanie rovnakých činností. Ako pracovník pohrebnej služby sa živí čistením miest, na ktorých skonali ľudia alebo domáce zvieratá. Jeho stereotypné dni naruší až nová záľuba, ktorú objaví, keď ho okolnosti prinútia zostať skrytý v dome zákazníkov aj po skončení svojej práce. Tomáš začína tajne sledovať životy pozostalých priamo z ich domácností a čoraz viac prepadá bizarnému koníčku. Situácia sa mu vymkne spod kontroly, keď sa zamiluje a rozhodne sa odhaliť, aké tajomstvo skrýva jeho láska Kristína a jej pochybný starší brat.


Snímke udelili Cenu za najlepšiu kameru na Festivale európskeho filmu v talianskom Lecce. Kameraman Martin Žiaran si za svoj výkon vyslúžil aj ocenenie Kamera 2015 v kategórii Hraná filmová tvorba. Strihačovi Marekovi Kráľovskému zasa udelili národnú filmovú cenu Slnko v sieti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona