Slovenská rozvojová spolupráca sa bude riadiť novými pravidlami

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 14:46 • 2 min
Slovenská rozvojová spolupráca sa bude riadiť novými pravidlami

BRATISLAVA - Slovensko už nebude od januára budúceho roka poskytovať oficiálnu rozvojovú pomoc, ale rozvojovú spoluprácu.

slovakia

left justify in out

Nielen zmenu terminológie prinesie nový zákon z dielne ministerstva zahraničných vecí, ktorý dnes schválila vláda. Zároveň sa ním novelizuje niekoľko ďalších legislatívnych noriem. Ako pripomína ministerstvo, od prijatia prvého zákona o oficiálnej rozvojovej pomoci v roku 2007 prešla táto agenda v globálnom, regionálnom i národnom meradle významnými zmenami.

 

"Súčasná právna úprava je pre potreby modernej rozvojovej spolupráce nevyhovujúca, nedostatočne upravuje niektoré jej nástroje a v prípade dotácií je neflexibilná a limitujúca," vysvetľuje MZV. Ministerstvo je národným koordinátorom rozvojovej spolupráce a rezort vnútra zase humanitárnej pomoci.

 

Zákon vymedzujú subjekty, ktoré sa okrem orgánov verejnej správy budú podieľať na realizácii slovenskej rozvojovej spolupráce. Ide najmä o mimovládne organizácie, podnikateľské subjekty a vedecko-výskumné inštitúcie.

Poskytovať sa bude formou dotácie, finančného príspevku, zadaním zákazky, darovaním hnuteľného majetku štátu, vládnymi štipendiami, odpustením dlhu či poskytnutím zvýhodneného vývozného úveru.

 

Zákon pripúšťa, vzhľadom na efektivitu a adresnosť poskytovanej rozvojovej spolupráce, aj ďalšie nástroje, o ktorých rozhodne vláda. Novým nástrojom je už spomínané zadávanie zákazky, a to konkrétne na dodanie tovaru, uskutočnenie stavebných prác a poskytnutie služieb.

 

O úplnom alebo čiastočnom odpustení dlhu partnerskej krajine bude rozhodovať vláda na návrh Ministerstva financií SR. Pri určení rozsahu sa bude posudzovať vplyv tohto kroku na schodok rozpočtu verejnej správy Slovenska. O odpustení dlhu sa uzatvorí s partnerskou krajinou medzinárodná zmluva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies