Slovenská republika sa stala pred 30 rokmi členom UNESCO

NETKY.SK • 8 Február 2023, 12:00 • 2 min
Slovenská republika sa stala pred 30 rokmi členom UNESCO

BRATISLAVA/PARÍŽ - Len niečo viac ako mesiac po svojom vzniku sa stala Slovenská republika členom Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Vo štvrtok 9. februára uplynie od tejto udalosti 30 rokov.

slovakia

left justify in out

"UNESCO ako organizácia, ktorá pracuje na 'budovaní obrany pred vojnami v mysliach mužov a žien', má pre Slovenskú republiku významný mandát. Tu vidíme osobitý prínos UNESCO na globálnej úrovni, a teda aj pre našu krajinu. Po prvé je to vo vzdelávaní generácií a všetkých vekových kategórií a sociálnych skupín smerom k tolerancii, inklúzii, ľudským právam a udržateľnému rozvoju, aby sme spoločne predchádzali vojnám a konfliktom. V súvislosti s vojenskou agresiou na Ukrajine je jasné, že tu musíme toho ešte veľa spraviť. A po druhé je to globálna ochrana svetového kultúrneho dedičstva," zdôraznila pre TASR stála delegátka Slovenskej republiky pri UNESCO v Paríži, veľvyslankyňa Anna Plassat Muríňová.

 

img

 

Slováci stáli už pri samotnom zrode UNESCO v novembri 1945 ako zakladajúci štát ešte v rámci bývalého Československa. Organizácia sídli v Paríži a v súčasnosti má 193 členských štátov. Generálnou riaditeľkou UNESCO je francúzska politička Audrey Azoulayová, ktorá bola v novembri 2021 zvolená na druhé štvorročné obdobie. "UNESCO za posledné desaťročia významne stálo za naším národným rozvojom. Kultúrne, prírodné a nehmotné dedičstvo Slovenska získalo vďaka UNESCO medzinárodné uznanie, no vďaka nemu sa zároveň sformoval silný záväzok toto dedičstvo chrániť a uchovávať pre ďalšie generácie," podčiarkla Plassat Muríňová.

 

Prvýkrát pôsobí Slovensko od júla 2022 vo výbore nehmotného kultúrneho dedičstva. "Ide o historický úspech našej krajiny, pretože výbor na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva je jedným z najdôležitejších výborov UNESCO a Slovensko v ňom doteraz nemalo svoje zastúpenie. Naše zvolenie je jednoznačne ocenením práce Slovenska, jednak jeho expertov na poli nehmotného kultúrneho dedičstva, ako aj slovenskej diplomacie," uviedla Plassat Muríňová.

 

Jednou z činností UNESCO je aj vytváranie Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva národov z celého sveta, pričom na zozname je aktuálne zapísaných 1157 lokalít. Už v roku 1993 boli do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO zaradené tri slovenské lokality - Spišský hrad s okolím, Banská Štiavnica a Vlkolínec. V roku 2000 bolo zapísané mesto Bardejov, v roku 2008 drevené chrámy Karpatského oblúka, v roku 2009 mesto Levoča a v roku 2021 pribudli na zoznam dve pamiatky z rímskych čias - Rímsky vojenský tábor Gerulata v Bratislave-Rusovciach a Rímsky vojenský tábor Kelemantia v Iži pri Komárne.

 

img

 

Z prírodných pamiatok boli na zoznam zapísané jaskyne Slovenského krasu a Karpatské bukové pralesy. Popri tom je v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO zastúpené Slovensko deviatimi zápismi - Fujara (od roku 2005), Terchovská muzika (2013), Gajdošská kultúra (2015), Bábkarstvo na Slovensku a v Čechách (2016), Horehronský viachlasný spev (2017), Modrotlač (2018), Drotárstvo (2019), ako aj Sokoliarstvo - živé dedičstvo ľudstva (2021) a Tradície spojené s chovom koní Lipican, ktoré boli zapísané v decembri 2022. "UNESCO zároveň oceňuje aj prírodnú bohatosť Slovenska, naša biosférická rezervácia Poľana dostala v roku 2017 cenu za najlepší manažment biosférickej rezervácie na svete," pripomenula pre TASR Plassat Muríňová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona