Slovenská republika dnes ukončila predsedníctvo v Rade guvernérov MAAE

NETKY.SK • 21 September 2015, 13:08 • 2 min
Slovenská republika dnes ukončila predsedníctvo v Rade guvernérov MAAE

BRATISLAVA - Slovensko dnes ukončilo predsedníctvo v Rade guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Informovala o tom hovorkyňa Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Zuzana Hosťovecká.

slovakia

left justify in out

"Predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková dnes oficiálne ukončila predsedníctvo Slovenskej republiky v Rade guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, ktorej predsedala od 21. septembra 2014 do 21. septembra 2015," spresnila hovorkyňa.

 

Medzi kľúčové úspechy predsedníctva možno podľa Hosťoveckej označiť prijatie rozpočtu agentúry na roky 2016 a 2017, prijatie mechanizmu na získanie mimorozpočtových prostriedkov na zastrešovanie aktivít agentúry, vznik banky nízko obohateného uránu v Kazachstane, oficiálnu publikáciu správy a všetkých technických zväzkov o jadrovej havárii vo Fukušime a predovšetkým odsúhlasenie zastrešenia implementácie technických opatrení vyplývajúcich z finálnej dohody k Iránskemu jadrovému programu.

 

Rada guvernérov počas slovenského predsedníctva posúdila a prijala odporúčania k programovým a rozpočtovým otázkam agentúry, ako aj k žiadostiam o členstvo v agentúre. Rada tiež schválila aktualizované bezpečnostné štandardy pre prevádzku jadrových zariadení a nakladanie s jadrovými materiálmi.

 

"SR pri tejto príležitosti darovala sídlu OSN vo Viedni umelecké dielo Svetozára Ilavského – Orientácia IX. Dielo je komponované zo šípiek, ktoré neurčujú smer, ale, naopak, posielajú nás všade. Jeho dielo odzrkadľuje aktuálnu geopolitickú situáciu a kladie otázku, ktorým smerom sa "TY" človek rozhodneš vykročiť," priblížila hovorkyňa.

 

Rada guvernérov je 35-členný riadiaci orgán MAAE špecializovanej agentúry systému OSN, ktorá je považovaná za svetové centrum spolupráce v jadrovej oblasti s cieľom podporovať bezpečné a mierové využívanie jadrových technológií. Prostredníctvom svojho verifikačného systému zabezpečuje overenie, že jadrové prevádzky a materiály sú používané výhradne na mierové účely, čím sa zamedzuje ich zneužitiu na vojenské ciele.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies