Slovenská republika bude šéfovať V4. Zameria sa na štyri oblasti

NETKY.SK • 1 Júl 2022, 10:25 • 2 min
Slovenská republika bude šéfovať V4. Zameria sa na štyri oblasti

BRATISLAVA - Ide v poradí už o šieste slovenské predsedníctvo v tejto skupine, ktoré sa tentokrát uskutoční v kontexte ruskej invázie na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Slovenská republika preberá v piatok predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke (V4). TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

 

img

 

Rezort diplomacie podotkol, že vzhľadom na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine musí byť spolupráca krajín viac ako kedykoľvek predtým založená na princípoch dodržiavania ľudských práv, slobody, demokracie, právneho štátu, dobrých susedských vzťahov a oddanosti k európskej integrácii a transatlantickej spolupráci.

 

„Je nevyhnutné, aby sme sa zamysleli nad úlohou vyšehradskej spolupráce v tomto meniacom sa prostredí. Práve preto slovenské predsedníctvo poskytne platformu pre otvorený dialóg v tejto oblasti a bude iniciovať internú reflexiu o budúcnosti a prioritách vyšehradskej spolupráce,“ uviedlo MZVEZ SR.

 

Slovenské predsedníctvo bude aj naďalej poskytovať podporu Ukrajine, ktorá čelí vojenskej agresii. „Urobíme všetko pre to, aby sme pomohli Ukrajine obnoviť jej suverenitu v medzinárodne uznaných hraniciach,“ zdôrazňuje ministerstvo.

 

Prečítajte si tiež: Známa automobilka vybuduje na Slovensku závod na výrobu elektromobilov

 

Vývoj spojený so situáciou na Ukrajine vyvoláva podľa slovenského rezortu diplomacie vážne otázky týkajúce sa bezpečnosti a ochrany krajín a ich občanov, ktoré si vyžadujú globálne a európske odpovede, no mnohé sa dajú riešiť aj priamo v našom regióne.

 

MZVEZ SR tiež podotýka, že medzi krajinami Vyšehradskej spolupráce sa podarilo vybudovať silné ekonomické a infraštruktúrne prepojenia, pričom cieľom slovenského predsedníctva bude tieto väzby rozšíriť a ešte viac posilniť.

 

img

 

Prioritami slovenského predsedníctva budú štyri oblasti. V oblasti prepojenia sa bude orientovať na prehlbovanie regionálnej spolupráce pri rozvoji dopravy, jadrovej energetiky a nízkouhlíkových technológií. V oblasti ekonomiky sa zameria na zelenú a digitálnu transformáciu. Kapitola udržateľnosť sa týka spolupráce v obehovom hospodárstve, zmene klímy či ochrane prírody. V oblasti „ľudia“ predsedníctvo reflektuje nedávne zvýšenie ročného rozpočtu Medzinárodného vyšehradského fondu s cieľom posilniť spoluprácu najmä pri mobilite mládeže a medziľudských kontaktoch.

 

Možno vás zaujme: Ukrajina získala naspäť strategický Hadí ostrov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies