Slovenská pracovná sila prestáva byť lacnou, nárast platov to ale neovplyvnil

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 14:20 • 2 min
Slovenská pracovná sila prestáva byť lacnou, nárast platov to ale neovplyvnil

BRATISLAVA – Spojenie rastúceho trendu slovenskej ekonomiky a nedostatok pracovnej sily vytvára istý tlak na rast miezd. Prirodzeným nárastom platov sa spoločnosti na Slovensku snažia motivovať nezamestnaných a získať ľudí do svojich radov.

slovakia

left justify in out

V tomto roku si prilepšia zamestnanci v mnohých firmách, napríklad v automobilke Kia či Volkswagen, v ktorých sa odborom podarilo vyrokovať navýšenie miezd. Kombinácia rastu ekonomiky a nedostatok pracovnej sily jednoducho tlačí platy nahor.

 

Tento rok sa predpokladá, že sa mzdy zvýšia o 3,6 percenta a v budúcich rokoch sa tempo rastu ešte zrýchli. No treba sa zamerať aj na ďalší dôležitý faktor, ktorým je produktivita práce, ktorá rastie pomalým tempom. Analytici však upozorňujú na skutočnosť, že jednotlivé náklady práce sa nepretržite navyšujú, čo môže ohroziť rastúcu tendenciu našej ekonomiky.

 

Obrovský problém predstavuje aj podnikateľské prostredie, ktoré je spojené so zle nastavenými podmienkami. Nevyvážené podmienky pre podnikateľov vytvárajú hlbokú priepasť medzi domácimi podnikateľmi a zahraničnými investormi. Ešte pred rokom 2008 pred krízou Slovensko zažívalo investičný boom, bezprostredne spojený s príchodom nových technológií, vďaka ktorému rástla naša produktivita vysokým tempom.

 

Mzdy pre vysokú nezamestnanosť rástli pomalšie, čo prispievalo k atraktivite našej krajiny v očiach zahraničných investorov. Momentálne je situácia opačná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona