Slovenská pošta získala zákazku rezortu vnútra za 5 mil. eur

NETKY.SK • 8 Február 2016, 13:30 • 2 min
Slovenská pošta získala zákazku rezortu vnútra za 5 mil. eur

BRATISLAVA - Slovenská pošta, a.s. bude poskytovať ministerstvu vnútra univerzálnu poštovú službu na základe zákona o poštových službách počas jedného roka za 5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (6 mil. eur vrátane dane).

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak na základe rokovacieho konania bez zverejnenia. Uvedenú službu môže z dôvodu výhradných práv poskytovať iba Slovenská pošta, a to na základe licencie Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Vyplynulo to z výsledku verejného obstarávania. Zmluva o poskytovaní univerzálnych poštových službách bola zverejnená 28. januára a jej platnosť je do 29. januára 2017.


Ministerstvo vnútra aj doposiaľ využívalo na odosielanie svojich zásielok služby Slovenskej pošty, ktorá ako jediná stále poskytuje univerzálnu poštovú službu. Slovenská pošta má aktuálne licenciu na poskytovanie tejto služby s účinnosťou od 1. januára 2013 do 31. decembra 2022. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktorý zároveň reguluje aj ceny univerzálnej poštovej služby, rozhodol o vydaní licencie 15. augusta 2012. Úrad vlani v novembri zároveň potvrdil, že nie je vedené konanie o udelenie poštovej licencie inému subjektu.


Slovenská pošta má aktuálne zmluvy o poskytovaní poštových služieb napríklad s ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja za 500 tis. eur bez dane (účinná od februára 2013 do konca roku 2016), s ministerstvom spravodlivosti za 24,86 mil. eur (od decembra 2015 na tri roky), s ministerstvom financií za 120 tis. eur (od februára 2016 do konca roku 2020) či so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou za 8,6 mil. eur (od apríla 2015 na dva roky).


Zákon o poštových službách umožnil úplnú liberalizáciu domáceho poštového trhu od 1. januára 2012. Univerzálnu poštovú službu môže poskytovať ktorýkoľvek poštový podnik na základe licencie udelenej národným regulačným orgánom pre odvetvie pošty. Univerzálna poštová služba predstavuje služby poskytované za rovnakých podmienok, v ustanovenej kvalite, za primeranú cenu, každý pracovný deň najmenej s jedným vybraním a dodaním denne tak, aby boli dostupné všetkým užívateľom poštových služieb na celom území SR.


Univerzálna poštová služba zahŕňa, napríklad, vybranie a distribúciu poštových zásielok s hmotnosťou do dvoch kilogramov (listy 1. a 2. triedy), vybranie a distribúciu slepeckých zásielok, balíkov s hmotnosťou do desať kíl, ako aj vybranie a distribúciu úradných zásielok, doporučených a poistených zásielok. V Registri poštových podnikov je dvadsaťdva firiem s platnou registráciou, v prípade jednej firmy bola registrácia pozastavená a u troch zrušená.


Slovenská pošta vznikla 1. januára 1993 a na akciovú spoločnosť so 100-percentnou účasťou štátu sa pretransformovala 1. októbra 2004. Spoločnosť má základné imanie 214,3 mil. eur, jej akcie spravuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies