Slovenská pošta vydáva známku s potrétom Sama Chalupku

NETKY.SK • 28 Február 2012, 07:45 • 2 min
Slovenská pošta vydáva známku s potrétom Sama Chalupku

Slovenská pošta vydáva známku s potrétom Sama Chalupku - Kultúra Slovenská pošta (SP) dnes uvádza na trh poštovú známku s portrétom Sama Chalupku s hodnotou 0,50 eura. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky je významný slovenský grafik a žiak Albína Br

slovakia

left justify in out

img

Slovenská pošta (SP) dnes uvádza na trh poštovú známku s portrétom Sama Chalupku s hodnotou 0,50 eura. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky je významný slovenský grafik a žiak Albína Brunovského akademický maliar Karol Felix.
      "Námetom známky je portrét Sama Chalupku prevzatý z dobovej litografie z druhej polovice 19. storočia, ktorú vyrobila tlačiareň Wurm & Schlögl vo Viedni," uviedla hovorkyňa SP Alexandra Kováčiková Fillová.
      Pozadie známky autor doplnil o farebné, modro-žlté šrafovanie vo forme zvlnenej „guilloche“, čo je lineárna, geometrická líniová kresba, ktorá slúžila na bankovkách ako ochranný prvok. 
      "Inovatívna je aj použitá technológia tlače známky, ktorá je kombináciou ofsetu a priamej tlače čiernych liniek simulujúcich jednofarebnú oceľorytinu, čo je najmladšia hĺbkotlačová technika, ktorá vznikla v 19. storočí práve pre potreby ceninovej tlače," spresnila. Známku vytlačila Poštovní tiskárna cenin Praha.
      Súčasne s poštovou známkou vychádza aj obálka prvého dňa, tzv. FDC (z angličtiny First Day Cover), ktorej motívom je veľkomoravský meč z Blatnice zapichnutý do zeme na pozadí pohoria z rodného Chalupkovho kraja v okolí Brezna. Ide o alegóriu neúspešného zápasu našich predkov o vydobytie si rovnoprávneho postavenia v habsburskej monarchii, ktorú reflektovala aj Chalupkova tvorba či už vo vlasteneckej básni Mor ho!, alebo v zbierke Spevy radenej do žánra historickej epiky. Námetom FDC pečiatky je vrch z okolia básnikovej rodnej obce s faksimile jeho dobového podpisu.
      Samo Chalupka patrí medzi najvýznamnejších slovenských básnikov. Bol popredným predstaviteľom literárneho romantizmu. Patril medzi najstarších príslušníkov štúrovskej generácie osobností, ktoré stáli s Ľudovítom Štúrom pri zrode modernej slovenskej literatúry i modernej slovenskej národnej ideológie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona