Slovenská pošta vydala veľkonočnú poštovú známku

NETKY.SK • 5 Marec 2018, 17:56 • 2 min
Slovenská pošta vydala veľkonočnú poštovú známku

BRATISLAVA – Slovenská pošta pri príležitosti blížiacich sa veľkonočných sviatkov vydala novú poštovú známku. Tohtoročným motívom je tzv. kalichové vélum s pelikánom zo zbierok Slovenského národného múzea – Historického múzea na Bratislavskom hrade, kde sa nachádza početná zbierka liturgických textílií. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Martina Macková.

slovakia

left justify in out

Známka vyšla v náklade 1.800.000 kusov so symbolom T2 50 g, čo zodpovedá cene za list 2. triedy do 50 g vo vnútroštátnom styku.

 

"Kalichové vélum bolo v minulosti používané v rímskokatolíckej cirkvi na prikrytie kalicha počas liturgie. Centrálny motív pelikána s mláďatami a s kráľovskou korunou je na známke doplnený florálnymi motívmi vychádzajúcimi z renesančnej výšivkovej tradície," uviedla Macková. Doplnila, že pelikán, ktorému mláďatá ujedajú zo srdca a kŕmia sa jeho krvou, je v kresťanstve motívom Kristovej obety na kríži.

 

Súčasne so známkou pošta vydala tzv. obálku prvého dňa s pečiatkou FDC, dátumom 27. 2. 2018 a domicilom mesta Bratislava. Motívom prítlače obálky je plášť používaný duchovnými pri slávnostiach, ktorý tiež pochádza zo zbierky SNM – Historického múzea. Motívom pečiatky je veľkonočný baranček.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona