Slovenská pomoc pre Duslo Šaľa nie je v rozpore s pravidlami štátnej pomoci

NETKY.SK • 6 Január 2015, 15:40 • 2 min
Slovenská pomoc pre Duslo Šaľa nie je v rozpore s pravidlami štátnej pomoci

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že dospela k záveru, že plán Slovenska poskytnúť spoločnosti Duslo, a.s., regionálnu investičnú pomoc vo výške 58 miliónov eur, je v súlade s pravidlami štátnej pomoci EÚ.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Duslo, ktoré je súčasťou českého konglomerátu Agrofert, sa nachádza v Šali a vyrába dusík (vrátane amoniaku), viaczložkové priemyselné hnojivá a iné chemické produkty, ako sú gumárenské chemikálie.
      

Komisia dospela k záveru, že poskytnutá pomoc zo strany štátu podporí ciele regionálneho rozvoja bez toho, aby nenáležite narúšala hospodársku súťaž na jednotnom trhu.
      

V júli 2014 SR notifikovala plány na poskytnutie daňových stimulov vo výške 58 miliónov eur na podporu investičného projektu, ktorého cieľom je modernizácia zariadení na výrobu amoniaku v Šali. Ide o oblasť s vysokou nezamestnanosťou a životnou úrovňou nižšou ako priemer EÚ, ktorá je oprávnená na regionálnu pomoc podľa článku 107 ods. 3 písm. a) Zmluvy o fungovaní Európskej únie (ZFEÚ).
      

Komisia projekt posúdila na základe usmernení o regionálnej pomoci na roky 2007–2013 (uplatňovanie predĺžené do 30. júna 2014). Tieto usmernenia umožňujú za určitých podmienok poskytnutie štátnej pomoci na regionálne investičné projekty, ktoré prispievajú k rozvoju dotknutej oblasti.
      

Spoločnosť Duslo preinvestuje celkovú sumu 310 miliónov eur. Projekt by mal umožniť zachovanie okolo 1800 pracovných miest v továrni a stoviek ďalších pracovných miest v spoločnostiach, ktoré sú dodávateľmi závodu, v jednom z najmenej rozvinutých regiónov EÚ.
      

Podiel Dusla na väčšine relevantných trhov je nízky, a to aj pri zohľadnení predajov realizovaných jeho materskou spoločnosťou. Komisia preto dospela k záveru, že pozitívne účinky opatrenia na zamestnanosť a hospodársky rozvoj jednoznačne prevažujú nad akýmikoľvek potenciálnymi negatívnymi účinkami na hospodársku súťaž.
      

Cieľom regionálnej pomoci je znižovať rozdiely medzi bohatšími a chudobnejšími oblasťami EÚ prostredníctvom poskytovania stimulov podnikom, aby investovali v menej rozvinutých regiónoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies