Slovenská polícia spolupracovala na rozložení siete prevádzačov

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 13:32 • 2 min
Slovenská polícia spolupracovala na rozložení siete prevádzačov

BRATISLAVA - Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície sa podieľala na realizácii úspešnej medzinárodnej akcie, ktorej cieľom bolo rozložiť organizovanú sieť prevádzačov zabezpečujúcich vstup nelegálnych migrantov do krajín Európskej únie.

slovakia

left justify in out

 V utorok (24.3.) v skorých ranných hodinách vykonali policajti šiestich krajín akciu zameranú na zadržanie členov medzinárodnej organizovanej skupiny prevádzačov. Celkovo na Slovensku, v Rakúsku, Českej republike, Francúzsku, Maďarsku a Kosove zadržali 46 osôb. Dôležitú úlohu v komunikácii medzi jednotlivými krajinami zohral Europol, kde funguje koordinačné centrum s účasťou dotknutých krajín, ktoré sú zastúpené styčnými dôstojníkmi.
     

Na akcii sa zúčastnilo viac ako 400 policajtov. Najviac osôb - 16 zadržali v Českej republike, 12 vo Francúzsku, osem v Rakúsku, štyri v Maďarsku, tri v Kosove, dve na Slovensku a jednu v Nemecku. Organizovaná sieť prevádzačov mala zabezpečovať tranzit migrantov z Kosova do Maďarska, odtiaľ do krajín Európskej únie, ako napríklad Švajčiarska, Talianska a ďalších. Za prevoz jednej osoby zinkasovali okolo 2800 eur, za celú rodinu 7000 eur.
     

Vyšetrovateľ obvinil z trestného činu prevádzačstva dvoch Slovákov, 48-ročnému Michalovi z okresu Poltár a 45-ročnému Róbertovi z okresu Lučenec hrozí po dokázaní viny trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Stíhaní sú na slobode. Celkovo boli v rámci medzinárodnej skupiny prevádzačov zadržaní ôsmi občania Slovenska, ktorých úlohou bolo zabezpečiť tranzit migrantov od štátnej hranice Maďarska so Srbskou republikou do štátov Európskej únie.
     

Podobná úspešná medzinárodná akcia sa uskutočnila aj v roku 2013. Celkovo vtedy zadržali 103 osôb, 1220 policajtov vykonalo 117 domových prehliadok na Slovensku, v Turecku, Česku, Maďarsku, Chorvátsku, Grécku a Nemecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies