Slovenská polícia je pripravená vyslať ďalších policajtov do Maďarska

NETKY.SK • 4 November 2015, 15:13 • 2 min
Slovenská polícia je pripravená vyslať ďalších policajtov do Maďarska

BRATISLAVA – Slovenská polícia je pripravená vyslať v súvislosti s migračnou krízou do Maďarska ďalších policajtov.

slovakia

left justify in out

„Ak padne politické rozhodnutie, sme na to pripravení,“ uviedol pre agentúru SITA viceprezident policajného zboru Ľubomír Ábel. „V podstate už máme túto jednotku pohromade, urobili sme výber s dôrazom na jazykovú vybavenosť a sme pripravení túto misiu predĺžiť,“ zdôraznil. Podľa Ábela majú policajti záujem o účasť.


Viceprezident policajného zboru pripustil, že vysielanie policajtov do zahraničia ovplyvňuje aj výkon služby ostatných kolegov na Slovensku. Keďže každý jeden policajt chýba, musia ísť na plný plyn, zdôraznil. Ako odozva na ich vysielanie do zahraničia padlo v utorok na vláde rozhodnutie o vytvorení zahraničnej policajnej jednoty a prijatí nových policajtov, dodal.


Hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík uviedol, že Slovensko zatiaľ oficiálnu žiadosť na predĺženie pôsobenia našich policajtov v Maďarsku nedostalo. Mohlo by sa tak stať na budúcotýždňovom stretnutí premiérov Visegrádskej štvorky. To, či nás Maďari požiadajú o ďalšiu výpomoc, bude podľa neho závisieť aj od vývoja migračnej krízy. Zdôraznil, že Slovensko je samozrejme pripravené pomôcť. Na prácu našich policajtov v Maďarsku sú zatiaľ veľmi dobré ohlasy. Minister vnútra Robert Kaliňák v stredu uviedol, že naši policajti odslúžili už viac ako 4 000 hodín a podieľali sa na zadržaní migrantov. Táto pomoc je podľa Kaliňáka veľmi efektívna, hliadky minimalizujú tlak na hranicu.


V piatok by mali odísť slovenskí policajti pomáhať na jeden mesiac aj do Slovinska. Tam vycestuje 20 policajtov s technikou. Budú pomáhať nielen pri ochrane hranice, ale aj pri zachovaní verejného poriadku v súvislosti s migračnou vlnou. Pre vzniknutú situáciu padlo v utorok na vláde aj rozhodnutie o zriadení zahraničnej jednotky hraničného dozoru (v skratke nazývaná HRAD), ktorá bude mať 300 členov. Tých budeme v prípade potreby schopní vyslať do 24 hodín. Keďže policajti do HRAD-u budú vyberaní zo súčasných skúsených policajtov, rady polície od budúceho roka posilní ďalších 300 nových policajtov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies