Slovenská poisťovňa má dávať firmám údaje o zamestnancoch bez ich súhlasu

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 10:19 • 2 min
Slovenská poisťovňa má dávať firmám údaje o zamestnancoch bez ich súhlasu

BRATISLAVA - Americká obchodná komora v SR (AmCham) žiada rezort práce a sociálnych vecí, aby umožnil Sociálnej poisťovni poskytovať zamestnávateľom údaje o zamestnancoch bez ich súhlasu, ktoré majú vplyv na plnenie odvodovej povinnosti zamestnávateľa.

slovakia

left justify in out

Komora to uviedla ako zásadnú pripomienku k návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Argumentuje tým, že poistenie v nezamestnanosti sa nevzťahuje na zamestnancov, ktorí majú priznaný invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %. "Ak však zamestnanec sám neoznámi, že poberá invalidný dôchodok, zamestnávateľ sa to nedozvie," uvádza obchodná komora.

Sociálna poisťovňa podľa AmCham tieto údaje odmieta poskytnúť, keďže zákon o sociálnom poistení jej to neumožňuje. V rozhodnutiach o invalidite sa pritom nachádzajú aj odporúčania posudkových lekárov poisťovne, aby určité činnosti zamestnanci nevykonávali, čo má vplyv aj na možnosť prideľovania prace týmto zamestnancom. "O týchto obmedzeniach sa zamestnávateľ opäť nemusí dozvedieť, čo môže mať neželané následky tak na zamestnanca, ako aj na zamestnávateľa," upozornila komora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies