Slovenská plavecká hviezda Moravcová dala bazénu definitívne zbohom

NETKY.SK • 21 December 2012, 07:53 • 2 min
Slovenská plavecká hviezda Moravcová dala bazénu definitívne zbohom

Slovenská plavecká hviezda Moravcová dala bazénu definitívne zbohom - Ostatné športy Súťažný koniec vo vrcholovom plávaní absolvovala slovenská plavecká hviezda Martina Moravcová na májových ME v dlhom bazéne v Debrecíne. Oficiálnu rozlúčku a definitívne

slovakia

left justify in out

img

Súťažný koniec vo vrcholovom plávaní absolvovala slovenská plavecká hviezda Martina Moravcová na májových ME v dlhom bazéne v Debrecíne. Oficiálnu rozlúčku a definitívne zbohom dlhoročnej úspešnej kariére dala dvojnásobná strieborná medailistka z OH 2000 v Sydney až vo štvrtok na slávnostnom vyhlásení najúspešnejších Slovenskej plaveckej federácie v Bratislave.

Dlhotrvajúci potlesk a klasický "standing ovations" sa dostalo 6-násobnej najlepšej športovkyni Slovenska po emotívnych záberoch z jej bohatej a mimoriadnej úspešnej kariéry. Po nich adresovala slová vďaky najmä rodičom, ktorí ju k plávaniu priviedli, ako aj všetkým, ktorí ju podporovali. "Bola to dlhá kariéra a tu sa teraz chcem všetkým tým, ktorí ma počas nej podporovali, poďakovať. V prvom rade mojim rodičom, manželovi, ktorý bol tiež roky súčasťou mojej kariéry, a aj sponzorom, inštitúciám ako NŠC či SOV aj médiám, ktoré mojim fanúšikom sprostredkovali úspechy či neúspechy. Ja som ten koniec ešte predlžovala, no teraz som si istá, že je definitívny," povedala piešťanská rodáčka.

Bilancia úspechov dcéry Karola Moravca (člena širšieho kádra čs. reprezentácie pred OH 1964) a Dariny Moravcovej je "fuškou" aj pre skúseného štatistika. Prvú medailu pre samostatné Slovensko získala v roku 1993 na ME v Sheffielde (striebro), na konte má 207 prekonaných národných rekordov, vyše sto triumfov vo Svetovom pohári, tituly majsterky sveta i Európy a svetové rekordy. "Tých momentov v kariére bolo viacero a každý má svoje kúzlo. Olympiáda v Sydney pre mňa vyšla možno aj nad očakávanie po tých zdravotných problémoch. A boli aj ďalšie momenty, raz stotinky od zlata, raz stotinky od bronzu."

Moravcovú viedli ako tréneri okrem jej mamy aj Ladislav Hlavatý, Viera Čamborová, najvýraznejšie úspechy prišli po jej odchode na univerzitu do Dallasu v roku 1995 a angažovaní trénera Steva Collinsa, po ktorom sa katapultovala do svetovej špičky.

Jej rozhodnutie skončiť sa rodilo dlho, ešte v roku 2012 mama dcéry Karolíny poškuľovala po rekordnej šiestej účasti na olympiáde v Londýne. "Nebolo to teda tak, že by som sa rozhodla naraz. Ku koncu kariéry som už dosť trpela fyzicky, takže to už prehodnocovať nebudem, už som bola unavená a tú energiu už nezískate len hodinami tréningu," povedalaMoravcová, ktorá však úplne bez plávania nezostane. "Plávanie zostane súčasťou môjho života, budem sa mu venovať prostredníctvom letných kempov. Ak to čas dovolí, rada si do bazénu odskočím, pretože to bude šport, ktorému sa budem vo voľnom čase venovať. Teraz to síce nevychádza kvôli dcérke, s ktorou máme svoj vlastný rytmus, ale možno keď začne chodiť do škôlky, ten čas sa nájde. Trénerstvu sa nechcem venovať na plný úväzok, život trénera je u nás dosť ťažký, keďže sa trénuje buď skoro ráno, alebo večer po škole a po práci, takže doma by sme sa asi len obchádzali. Teraz sa chcem viac venovať rodine."

Počas kariéry sa jej dostalo aj mnoho významných ocenení po celom svete, na Slovensku získala v roku 2001 štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, prezident Rudolf Schuster jej v roku 2002 udelil Kríž prezidenta SR I. stupňa, Matica Slovenska Cenu Štefana Moysesa, je aj držiteľkou Krištáľového krídla a Zlatého biateka
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies