Slovenská odroda pšenice dostala meno po mýtickom drakovi Zirnitrovi

NETKY.SK • 3 Október 2017, 16:24 • 2 min
Slovenská odroda pšenice dostala meno po mýtickom drakovi Zirnitrovi

NITRA – Po mýtickom drakovi Zirnitrovi, ktorý je podľa staroslovanskej mytológie symbolom múdrosti, sily a odhodlania, dostala pomenovanie odroda pšenice dvojzrnnej PN-Zirnitra.

slovakia

left justify in out

Vyšľachtili ju odborníci z Katedry fyziológie rastlín Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre spolu s kolektívom riešiteľov z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra – Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch, z Katedry genetiky Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Katedry ekochémie a rádioekológie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

 

„Ide o prvú slovenskú odrodu tohto druhu pšenice,“ informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová. Odroda sa vyznačuje osinatosťou, neskorším dozrievaním a vyšším vzrastom. Má priemernú až dobrú odolnosť voči poliehaniu a proti listovým a klasovým chorobám. Obsahuje vyšší obsah bielkovín, preto je vhodná pre využitie v zdraviu prospešných potravinách. 

 

Prednosťou odrody je možnosť pestovania vo všetkých výrobných oblastiach, pričom lepšie výsledky dosahuje najmä v podhorských oblastiach. „Je veľmi vhodná najmä pre pestovanie v systéme ekologického farmárstva, vyznačuje sa vysokou adaptabilitou aj na horšie klimatické a pôdne podmienky. Je vhodná pre pestovanie vo všetkých výrobných oblastiach a najmä do zemiakarskej oblasti, pričom nevyžaduje špeciálne pôdne a agrotechnické podmienky,“ skonštatovala Chosraviová. Odroda PN-Zirnitra je výsledkom projektov aplikovaného výskumu Agentúry na podporu výskumu a vývoja.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies