Slovenská obec má "stopu" Slováka, ktorý v Číne projektoval kostoly, hotely či mrakodrapy

NETKY.SK • 19 August 2020, 16:35 • 2 min
Slovenská obec má "stopu" Slováka, ktorý v Číne projektoval kostoly, hotely či mrakodrapy

Architekt narodený a pochovaný v Banskej Bystrici preslávil Slovensko kostolmi, nemocnicami i ďalšími významnými budovami, ktoré stoja v Šanghaji.

slovakia

left justify in out

Hoci na Slovensku Ladislav Hucec vytvoril len kúpeľnú kaplnku Panny Márie Kráľovnej vo Vyhniach, v Číne sa tento rodák z Banskej Bystrice môže pochváliť tým, že vystaval významné časti Šanghaja. A nie nadarmo sa o ňom hovorí aj ako o Slovákovi, ktorý vystaval toto čínske veľkomesto.

 

 

Ušiel do Číny

Tento architektonický umelec pochádza z Banskej Bystrice, kde sa narodil 8. januára 1893 a v meste pod Urpínom je aj pochovaný. Architektúru vyštudoval v Maďarsku, no jeho architektonická cesta pokračovala v Ázii. Počas 1. svetovej vojny ho totiž zajali na ruskom fronte, no podarilo sa mu vyslobodiť. Z vojny ušiel práve do Číny. To domáci predstavitelia náležite využili a Hudeca “zapriahli“ do projektovania a zveľaďovania Šanghaja. Vďaka nemu tak vzniklo mnoho významných budov, okrem iného aj národnej nemocnice.

 

Slávny hotel

Výrazný architektonický rukopis zanechal na mnohých budovách, medzi ktoré patrí aj slávny Park Hotel. Nachádza sa na Ľudovom námestí v centre tejto metropoly nazývanej aj Parížom Ázie. Park Hotel patril do 60. rokov k najväčším na celej planéte. „Do 70. rokov to bola najvyššia budova v Číne a v Šanghaji postavil takmer sto budov,“ povedal vo videu Slovák žijúci v tomto meste Pavel Dvořák. „Bol to päťhviezdičkový hotel úplne od začiatku, ktorý stál vlastne na dostihovej dráhe,“ doplnil.

 

 

Chaplin a celebrity

Ubytované tu boli aj mnohé slávne osobnosti. „Napríklad Charlie Chaplin,“ zdôraznil Dvořák s tým, že vysokú úroveň má hotel aj v súčasnosti. V roku 2010 bola fotka Hudecovho diela súčasťou slovenského pavilónu šanghajského EXPO. Vedľa hotela je aj kino, ktoré je tiež z Hudecovej produkcie v prospech kultúrnej obce. Navrhol aj divadlo Grand, budovu spoločnosti pre kresťanskú literatúru či kino Lafayette. Projektoval aj množstvo víl, napríklad pre doktora Woo.

 

img

 

Kostoly i školy

Banskobystričan stál aj pri sakrálnych objektoch – nemeckom i národnom katolíckom kostole. Postavil aj dievčenskú školu Aurora College či školu McTyeire. Mnoho Slovákov Hudeca spoznalo len nedávno a podľa Dvořáka sa ho snažia zviditeľňovať počas návštevy najľudnatejšej krajiny sveta. „Väčšina týchto delegácií zabúda, že Číňania o Hudecovi vedeli skôr, ako my Slováci,“ zdôraznil tlmočník a prekladateľ s tým, že práve oni museli Hudeca pripomínať nám.

 

 

Banskobystričan postavil aj apartmány Avenue, Burlington, Estrella, China United či Liberty. Veľmi obľúbená je budova Wukang apartments a najmä mladí ľudia sa pred ňou radi zvečňujú. „Mnohé z Hudecových stavieb sú dodnes jedny z najvýznamnejších stavieb v celom Šanghaji,“ uzavrel Dvořák, ktorý v Šanghaji ľuďom ukazuje práve aj diela tohto slovenského architekta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona