Slovenská národná strana chce mať v parlamente Ľudovíta Štúra

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 13:16 • 2 min
Slovenská národná strana chce mať v parlamente Ľudovíta Štúra

BRATISLAVA - Od presťahovania sa slovenského parlamentu zo starej budovy na Župnom námestí v Bratislave do novej budovy na Vodnom vrchu sa vo vstupnom foyeri buduje panteón najvýznamnejších slovenských politických osobností.

slovakia

left justify in out

Slovenská národná strana upozorňuje, že medzi nimi chýba busta Ľudovíta Štúra, ktorého 200. výročie narodenia si pripomíname práve v tomto roku. 
     

"Vyzývame predsedu NR SR Petra Pellegriniho, aby z titulu svojej funkcie urobil všetky nevyhnutné opatrenia, aby najneskôr 28. októbra 2015, výročný deň narodenia Ľudovíta Štúra, bolo možné vo foyeri slovenského parlamentu odhaliť bustu tohto nášho národného velikána a vzdať tým hold jeho práci pre slovenský národ," uviedol pre TASR podpredseda SNS Anton Hrnko. 
     

V prípade, že terajšia Národná rada (NR) SR nebude schopná tento "akt historickej vďačnosti" uskutočniť, Slovenská národná strana bude podľa Hrnka túto myšlienku presadzovať až do "jej definitívneho realizovania".
     

Hrnko pripomína, že doteraz boli v parlamente umiestnené busty Jozefa Miloslava Hurbana, prvého predsedajúceho Slovenskej národnej rady, Milana Rastislava Štefánika, podpredsedu Česko-Slovenskej národnej rady v Paríži a organizátora boja za slovenské národné oslobodenie v rokoch prvej svetovej vojny, a Andreja Hlinku, popredného bojovníka za národné práva Slovákov v Uhorsku i medzivojnovom Česko-Slovensku. 
     

"Zdá sa nám nelogické a z historického hľadiska nespravodlivé a nezdôvodniteľné, že v tomto panteóne ešte stále chýba busta Ľudovíta Štúra. Slovenská národná strana je presvedčená, že 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra je príležitosťou na odstránenie tejto anomálie," vyhlásil Hrnko.
     

Slovenská národná strana podľa neho vo viacerých vyhláseniach privítala skutočnosť, že vláda Slovenskej republiky vyhlásila rok 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra za rok venovaný tomuto velikánovi moderných slovenských dejín. 
     

Upozorňuje však zároveň, že toto výročie by sme nemali pojať len ako povinné, formálne pripomenutie si významu tejto osobnosti v našich dejinách, ale všestranne ho využiť na posilnenie národného a občianskeho povedomia občanov SR. 
     

"Ľudovít Štúr bol nielen kodifikátorom súčasnej formy spisovného slovenského jazyka, ale bol predovšetkým tvorcom modernej slovenskej národnej ideológie, tvorcom moderného poňatia slovenského národa ako samostatného subjektu s právom na vlastnú politickú, ekonomickú, kultúrnu samosprávu," pripomína Hrnko. "Možno o ňom povedať, že bol aj prvým skutočne slovenským profesionálnym politikom, lebo do posledného uhorského stavovského snemu bol vo Zvolene zvolený v roku 1847 so slovenským národným programom. Ľudovít Štúr bol na začiatku politických snažení, ktoré vyvrcholili 1. januára 1993 vyhlásením samostatnej a suverénnej Slovenskej republiky. Preto si aj zaslúži našu mimoriadnu pozornosť," uzatvára podpredseda SNS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies