Slovenská národná knižnica zdigitalizovala najznámejšie diela Kukučína

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 14:49 • 2 min
Slovenská národná knižnica zdigitalizovala najznámejšie diela Kukučína

BRATISLAVA - Slovenská národná knižnica (SNK) zdigitalizovala pri príležitosti 85. výročia úmrtia slovenského spisovateľa Martina Kukučína sedem jeho najznámejších diel, ktoré zverejnila na internetovej stránke www.dikda.eu.

slovakia

left justify in out

„Martin Kukučín patrí medzi zakladateľské osobnosti slovenskej realistickej prózy na konci 19. a na začiatku 20. storočia. Bol to vynikajúci rozprávač, ktorý sa vo svojich dielach venoval téme slovenskej dediny a jej obyvateľov. O význame jeho diela svedčí aj fakt, že 150. výročie jeho narodenia bolo zaradené do kalendára kultúrnych výročí UNESCO na rok 2010. Dúfam, že zverejnenie známych diel M. Kukučína v zdigitalizovanej podobe vzbudí záujem mládeže, ale i dospelých o tohto významného slovenského autora,“ povedala generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

Na stránke SNK sa podľa nej od pondelka (20. 5.) nachádzajú diela M. Kukučína Rysavá jalovica, Dies Irae, Dom v stráni - Kniha I. a Kniha II., Komasácia, Mladé letá, Obraz zo slovenskej dediny, Veľkou lyžicou, Mať volá - Ohlasy z obce roztratených - prvý, druhý, tretí, štvrtý a piaty diel.

Martin Kukučín sa narodil 17. mája 1860 v Jasenovej na Orave. „Bol epikom slovenskej dediny, jej prostredia a ľudových postáv. Na ich stvárnenie použil viaceré žánre umeleckej prózy – črty, poviedky, ale aj novely. Charakteristickým znakom Kukučínovej prózy je láskavý, dobrosrdečný, krotký, ale miestami i drsný humor. Napísal aj niekoľko historických románov či divadelných hier s dedinskou tematikou. V tvorbe reflektoval nielen prostredie 'rodného hniezda', ale aj jeho mnohých pobytov v cudzine – Praha, Francúzsko, Dalmácia či Južná Amerika. Najznámejším je dvojzväzkový román z prostredia ostrova Brač – Dom v stráni,“ uviedla hovorkyňa SNK Miriam Štefková.

SNK bude podľa nej pokračovať v zverejňovaní zdigitalizovaných diel, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana, aj v najbližších týždňoch. „Voľne sprístupňovať zdigitalizované diela je možné, až keď sa stanú z pohľadu autorských práv voľnými - po uplynutí 70 rokov od smrti ich autorov. Ide o ďalšie pre verejnosť prístupné diela, zdigitalizované v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF),“ dodala Štefková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies